Fondacija pozvala sud da konačno potvrdi kaznu za ubistvo novinara Ćuruvije

Brzo i pravedno okončanje slučaja Ćuruvija od presudne je važnosti za porodicu ubijenog novinara, medijsku zajednicu, društvo u cjelini i sve građane Srbije

Fondacija pozvala sud da konačno potvrdi kaznu za ubistvo novinara Ćuruvije
Foto: Cenzolovka

Ćuruvija je ubijen iz vatrenog oružja ispred svoje zgrade u centru Beograda u aprilu 1999. godine Fondacija Slavko Ćuruvija pozvala je Žalbeni sud da potvrdi kazne izrečene za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije koje se dogodilo 1999. godine.

Ćuruvija je ubijen iz vatrenog oružja ispred svoje zgrade u centru Beograda u aprilu 1999. godine tokom zračnih napada NATO-a. Atentat je uslijedio nakon što su ga prorežimski mediji žestoko kritizirali i označili kao izdajicu.

U saopćenju Fondacije se navodi da su “sami temelji vladavine prava u Srbiji narušeni” jer odgovorni još uvijek nisu počeli služiti kaznu, 23 godine od ubistva, a kazne četvorici bivših službenika Državne sigurnosti Srbije (RDB) koji su optuženi za ubistvo nisu potvrđene.

Odjel Specijalnog suda za organizirani kriminal osudio je u ponovljenom postupku bivšeg načelnika RDB-a Radomira Markovića i načelnika RBD Beograd Centra Milana Radonjića na po 30 godina.

Također je u odsutnosti na po 20 godina osuđeni službenici RDB-a Ratko Romić i Miroslav Kurak.

– Svako daljnje odgađanje imat će razorne posljedice na slobodu izražavanja i jasna je poruka svim novinarima koji su danas suočeni s napadima i pritiscima da ne mogu očekivati adekvatnu zaštitu pravosuđa – rečeno je u saopćenju Fondacije.

Navode da je brzo i pravedno okončanje slučaja Ćuruvija od presudne važnosti ne samo za porodicu ubijenog novinara i medijsku zajednicu u zemlji već i za društvo u cjelini i sve građane Srbije.

Čelnici dviju glavnih novinarskih organizacija u Srbiji položili su u ponedjeljak vijence na mjesto ubistva Ćuruvije u Svetogorskoj ulici gdje je postavljena spomen-ploča na kojoj je ispisano “Na ovom mjestu 11. aprila 1999. godine ubijen je zbog oštre kritičke riječi Slavko Ćuruvija, novinar, urednik i vlasnik “Dnevnog telegrafa” i “Evropljanina”. U znak sjećanja, Nezavisno udruženje novinara Srbije, 11. april 2000. godine”.

Predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić pozvao je pravosuđe da završi sudski postupak, dok je predsjednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Živojin Rakočević rekao da očekuje objašnjenje za sve koji traže pravdu u tom slučaju.

Slavko Ćuruvija rođen je u Zagrebu 9. augusta 1945. godine. Bio je srbijanski novinar i osnivač listova “Nedeljni telegraf”, “Dnevni telegraf” i “Evropljanin”. Ubistvo Slavka Ćuruvije postalo je simbolom brutalnosti režima Slobodana Miloševića.

Izvor: N1

About The Author