Protesti u Banjoj Luci zbog kriminaliziranja klevete i cenzure medija

Neki novinari su na protest došli sa selotejpom preko usta i simbolično donijeli polomljene olovke jer će pisanje vijesti biti nemoguća misija ako zakon bude usvojen

Protesti u Banjoj Luci zbog kriminaliziranja klevete i cenzure medija
Foto: Radio Slobodna Evropa (RFE/RL)

Na Trgu Krajine u Banjoj Luci održani su protesti novinara i građana zbog najavljene kriminalizacije klevete u Republici Srpskoj koja je danas predmet rasprave Narodne skupštine Republike Srpske.

Neposredno prije početka Narodne skupštine Republike Srpske nekolicina novinara spontano se okupila za selotejpom na ustima ispred zgrade NSRS gdje su u znak protesta ukazali na banalnost Nacrta izmjena krivičnog zakona RS koji propisuje velike novčane kazne za klevetu.

Grupa novinara ostavila je poslanicima i polomljene olovke te su najavili da će objaviti imena i prezimena svih poslanika koji budu glasali za kriminalizaciju klevete i uvrede.

Predsjednik Kluba novinara Banja Luka Siniša Vukelić je kazao da su polomljene olovke ispred NSRS i zalijepljena usta novinara jasna poruka. Istakao je da će pisanje vijesti biti nemoguća misija, istraživačko novinarstvo neće postojati, a to će na kraju osjetiti i građani.

Dodao je da su novinari u znak protesta polomili olovke te ih ostavili poslanicima kako bi se, kaže, sami nastavili baviti novinarstvom, jer bi usvajanje tako represivnog zakona ugasilo novinarstvo.

S današnjeg protesta je poručeno da će usvajanjem Nacrta biti zabranjeno lopova nazvati lopovom i da će od trenutka usvajanja morati svi vagati šta će reći u javnom prostoru.

Protesti medijskih radnika i građana na Trgu Krajine organiziralo je Udruženje “Radnički pokret”, a poručili su da je izglasavanje izmjena i dopuna Krivičnog zakona RS u ovoj formi znači stavljanje lanaca na noge i ljepila na usta jer neće biti načina da se iskaže nezadovoljstvo.

– Održavati ćemo proteste širom RS, a onda ćemo po potrebi organizirati i građanski neposluh. Ako se nacrt usvoji, nema prava ni radnika, ni građana, a ni medija – poručeno je sa današnjeg protesta te su najavili potpisivanje građanske inicijative da se ovaj Zakon povuče ukoliko bude usvojen.

– Ovakvih Zakona nema ni u Sjevernoj Koreji. Kleveta nije samo kleveta. Šta god napišete na društvenim mrežama možete imati postupak. Ovo će uticati na sve osim na političare – upozoreno je.

Vlasti Republike Srpske predložile su izmjene i dopune Krivičnog zakona RS kojima se uvode krivična djela protiv časti i ugleda, krivična djela uvrede, klevete, kao i iznošenja ličnih i porodičnih prilika za što su predviđene visoke novčane kazne do čak 120.000 KM.

Vladajuća koalicija u RS je pozvala novinare da se uključe u javnu raspravu o ovom zakonu, ali su novinari poručili da je javna rasprava besmislena ako kriminalizacija klevete i uvrede ostane u tekstu.

Šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler uputio je pismo najužem rukovodstvu Narodne skupštine Republike Srpske, pozivajući ih da povuku taj dokument.

Izvor: Klix/Fena

About The Author