Dvadeset i jedna organizacija osudila tužbu protiv osnivača Bellingcata

Prigožin je objavio da je namjeravao ranije tužiti Higginsa i Bellingcat, ali je u tome spriječen zbog sankcija koje su mu nametnute

Dvadeset i jedna organizacija osudila tužbu protiv osnivača Bellingcata

Više od 20 organizacija izrazilo je ozbiljnu zabrinutost zbog pravnog postupka koji se vodi u Londonu protiv novinara Eliota Higginsa, osnivača istraživačkog novinarskog koncepta Bellingcat koji se između ostaloga bavi razotkrivanjem brojnih lažnih vijesti.

Tužbu vodi Jevgenij Prigožin, ruski oligarh koji je nadaleko poznat kao “Putinov igrač” zbog svojih ugostiteljskih poslova i bliskih veza s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Prigožin tvrdi da ga je pet tweetova koje je Higgins objavio u augustu 2020. godina predstavljaju klevetu i time nanio ozbiljnu štetu ugledu.

On tuži Higginsa ne samo zbog sadržaja tweetova, već i zbog sadržaja medijskih članaka (uključujući izvještaj Bellingcata i CNN-a) koja su povezana u tweetovima.

Medijski članci upućuju na uske veze Prigožinovih poslovnih operacija s ruskim Ministarstvom odbrane i njegovim obavještajnim ogrankom GRU.

U septembru 2021. godine Prigožin je putem svog ureda za medije objavio da je namjeravao tužiti Higginsa i Bellingcat u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali je u tome spriječen zbog sankcija koje su mu nametnute.

Velika Britanija je uvela sankcije Prigožinu 2020. godine zbog umiješanosti u “značajne aktivnosti stranih plaćenika u Libiji i višestruka kršenja embarga Ujedinjenih nacija na oružje”.

Međutim, u decembru 2021. godine Prigožin je uspio uručiti Higginsu tužbu što je otvorilo pitanja zašto je Riznica Njezina Veličanstva dala Prigožinu dopuštenje da nastavi s pravnim postupkom iako je pod sankcijama.

– Vjerujemo da je tužba koja se vodi protiv Eliota Higginsa strateška tužba protiv učešća javnosti (SLAPP) – navode organizacije, pojašnjavajući da su SLAPP-ovi zloupotreba zakona s ciljem ušutkavanja govora od javnog interesa.

U martu 2022. godine Discreet Law LLP, koji je zastupao Prigožina, podnio je zahtjev za povlačenje iz njegovog zastupanja. Tada nisu javno dali razlog za povlačenje.

Osudu ovog sudskog postupka protiv novinara potpali su između ostalih ARTICLE 19, Odbor za zaštitu novinara, Fondacija Daphne Caruana Galizia, PEN, Evropski centar za slobodu medija (ECPMF), Evropska federacija novinara (EFJ), IFEX, Projekt izvještavanja o organiziranom kriminalu i korupciji (OCCRP), Reporteri bez granica i drugi.

Izvor: EFJ

About The Author