Osmanović pravda SDA koji je podržao Milinovića za direktora RAK-a

Milinović negirao činjenice utvrđene presudom Međunarodnog suda u Hagu o genocidu u Srebrenici

Osmanović pravda SDA koji je podržao Milinovića za direktora RAK-a

Poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Adil Osmanović pokušao je danas opravdati zašto je ta stranka u Vijeću ministara podržala imenovanje Draška Milinovića za novog direktora Regulatorne agencije za komunikacije (RAK).

Ovo i druga imenovanja u nadležnosti Vijeća ministara BiH uslijedilo je nakon dogovora lidera Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske demokratska zajednice (HDZ) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Milorada Dodika prošle sedmice.

Vijeće RAK-a na tu poziciju predložilo je Milinovića koji je predvodio javnih bh. servis Radioteleviziju Republike Srpske (RTRS), kada je toj medijskoj kući izrečeno 19 izvršnih mjera kazni istog tog RAK-a u iznosu od 246.000 KM, ali i lično direktoru kazna 15.000 KM zbog neprovođenja odluka i propisa RAK-a.

Brojni poslanici problematizirali su to imenovanje, a pojedini i zbog činjenice da ga smatraju negatorom genocida u Srebrenici.

Osmanović je podsjetio da je SDA problematizirala imenovanje ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH jer je prvobitni prijedlog stranaka iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska bila osoba koja iza sebe imala neke afere.

– Mogli smo problematizirati i imenovanje Milinovića, ali bi onda sve stvari mogle propasti te smo s te strane gledali gdje je manja šteta po državu u smislu imenovanja direktora te da se otkoči proces – zaključio je Osmanović.

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Nermin Nikšić ranije je upozoravao da je u mandatu Milinovića kao direktora RTRS-a potpuno cenzurirano sve u vezi bilo kojeg građanskog protesta u RS-u, posebno insistiranje javnosti na rješavanju ubistva poznatog kao “pravda za Davida”.

– Eskiviran je svaki kritički osvrt nezavisnih intelektualaca u BiH na stanje u entitetu RS, onemogućeno opoziciji da ima medijski prostor, te su nebrojeno puta negirane činjenice utvrđene presudom Međunarodnog suda u Hagu o genocidu u Srebrenici – naglasio je tada Nikšić.

About The Author