Obustavljena istraga protiv Živanovića koji je prijetio urednici Stokić

Tužiteljica tvrdi da nije prekršen Krivični zakonik RS-a te da je Živanović uopćeno izrazio svoj stav o migrantima

Obustavljena istraga protiv Živanovića koji je prijetio urednici Stokić

Tužiteljica Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka Tatjana Ninković obustavila je istragu protiv Gorana Živanovića koji je prijetio smrću glavnoj i odgovornoj urednici portala eTrafika Vanji Stokić.

U obavijesti o obustavi istrage stoji da je za postojanje predmetnog krivičnog djela neophodno da upućena prijetnja bude ozbiljna, kvalificirana, odnosno da je u pitanju takva prijetnja koja je podobna da objektivno ugrozi sigurnost druge osobe.

Tužilaštvo dalje ističe i da je u konkretnom slučaju očigledno da se Živanović ne obraća direktno oštećenoj, već uopćeno izražava svoj stav i nezadovoljstvo.

– Njegove prijetnje su upućene neodređenoj osobi, tako da u radnjama osumnjičenog Gorana Živanovića nisu ostvarena obilježja krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti iz Krivičnog zakonika Republike Srpske, a ni krivičnog djela javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje iz Krivičnog zakonika RS-a obzirom da osumnjičeni svojim djelovanjem nije javno pozivao, niti izazivao i podsticao na nasilje i mržnju – stoji u odluci Tužilaštva.

Goran Živanović je 23. maja, ispod fotografije koje je Stokićeva postavila na svom Facebook profilu, a na kojima se nalazi sa dva migranta u Bihaću prijetio odsijecanjem glave njoj, ali i svim “dušebrižnicima“.

Linija za pomoć novinarima koja djeluje u okviru Udruženja BH novinari angažirat će advokata da napiše žalbu u ovom slučaju.

Prijetnje smrću Vanji Stokić su osudile i brojne međunarodne organizacije te Udruženje BH novinari, koje je zahtijevalo i hitnu istragu u ovom slučaju, a vijest o ovome je obišla i cijeli region.

Izvor: SafeJournalist

About The Author