Novinarska struka osudila ukrajinski zakon o dezinformacijama

Sindikat novinara Ukrajine upozorio da će prijedlog zakona legalizirati miješanje države u novinarsku struku o ograničiti prava medijskih djelatnika

Novinarska struka osudila ukrajinski zakon o dezinformacijama
Foto: Denys Rodionenko / Unsplash

Grupe za slobodu medija i novinarska udruženja izrazili su zabrinutost zbog ukrajinskog prijedloga zakona usmjerenog na borbu protiv ruskog dezinformiranja javnosti.

Kritičari kažu da prijedlog tog zakonskog rješenja, koje je 20. januara prezentiralo Ministarstvo za kulturu, mlade i sport, znači pretjerano uplitanje vlade u regulaciju i kontrolu nad medijima i mogao bi se koristiti za uznemiravanje novinara.

Predstavnik za slobodu medija pri Organizaciji za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) Harlem Desir kazao je da razumije potrebu borbe protiv dezinformacija u Ukrajini u vrijeme kada se zemlja suočava s pobunama koje podržava Rusija u najistočnijim dijelovima Donjecka i Luhanska.

– Međutim, to se ne smije činiti na štetu medijskih sloboda i omogućavanja miješanja države u objave medija te u organizaciju novinarskih aktivnosti u zemlji – dodao je

Sindikat novinara Ukrajine (NUJU) upozorio je da će prijedlog zakona na određen način legalizirati miješanje države u novinarsku struku i ograničiti prava medijskih djelatnika.

Prema prijedlogu zakona, kazna za širenje dezinformacija mogla bi se kretati od velikih novčanih kazni do zatvorskih kazni do sedam godina.

No, čelnik NUJU-a Serhij Tomilenko upozorio je da neke od odredbi tog zakona poput one koja se tiče izdavanja press akreditacija nemaju nikakve veze s „ruskom agresijom“.

Novinari bi trebali dobiti akreditacije putem agencije koju financira država, dok bi medijski nadzornik imao zadatak da izriče novčane kazne i blokira medije na interentu, između ostalih sankcija koje zakon propisuje.

Profesionalni status novinarima bi se dodijelio ili uskratio na temelju odredbi Kodeksa novinarske etike.

Evropska federacija novinara (EFJ) i druge medijske organizacije savjetovali su ukrajinsku vladu da se drži izvan aktivnosti medija i omoguće im prostor za semoregulaciju.

– Država bi trebala stvoriti uvjete za ovaj proces izbjegavanjem bilo kakvog uplitanja vlade i oduzimanjem prava novinarima – kazao je generalni sekretar EFJ-a Ricardo Gutierrez.

Za borbu protiv dezinformacija, vlada bi trebala promovirati samoregulaciju, podršku profesionalnim standardima novinarstva i inicijativama za provjeru činjenica, nezavisnost medija, korištenje različitih izvora za izbjegavanje lažnih podataka i razvoj medijske pismenosti, stav je Desira.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

About The Author