Istraživačke medijske kuće u Francuskoj napadnute u pet tužbi

Cilj sudskih postupaka je zastrašivanje i ušutkavanje ne samo ovih medija nego i medija u cjelini

Istraživačke medijske kuće u Francuskoj napadnute u pet tužbi

Evropska federacija novinara (EFJ) pridružila se organizacijama za brzi odgovor na slobodu medija (MFRR) izražavajući zabrinutost zbog nedavnog vala zastrašujućih tužbi koje su pokrenule kompanije protiv nekoliko nezavisnih medijskih kuća u Francuskoj.

U saopćenju su osudili jasnu poruku poslanu francuskoj novinarskoj zajednici da ne izvještavaju o stvarima od javnog interesa te su pozvali na odbacivanje tužbi.

Grupa Altice tužila je medij Reflets za “kršenje poslovne tajne”. Altice je u vlasništvu milijardera Patricka Drahija sa sjedištem u Švicarskoj, telekomunikacijskog i medijskog magnata i vlasnika velikih francuskih medija uključujući RMC, BFM, Libération i izraelske TV i24.

Altice traži uklanjanje četiri članka uz kaznu od 500 eura po danu kašnjenja i zabranu medijskim kućama korištenja informacija. Tvrde da je medijska kuća bila saučesnik u akcijama kompanije HIVE, sugerirajući da su članci Reflets “pojačali pritisak na Altice da plati otkupninu”.

Reflets je ostao pri svom izvještaju ističući da su objavljene informacije u javnom interesu, da ne sadrže nikakve poslovne tajne, te da su lična otkrića o Patricku Drahiju pravilno redigovana.

Ova tužba uslijedila je samo nekoliko dana nakon četiri optužbe za klevetu francuske kompanije Avisa Partners protiv Refletsa i tri druga nezavisna francuska medija: Arrêt sur Images, Mediapart i Next INpact.

Avisa Partners također je službeno obavijestio tri druga medija, Next INpact, l’ADN i Miroir du Nord, da uklone neke reference u novinarskim istragama o aktivnostima grupe koje se smatraju klevetničkim.

Avisa Partners francuska je kompanija specijalizirana za zagovaranje, kibernetičku sigurnost i online utjecaj te je bila predmet nekoliko istraga koje su mediji objavili. Otkrili su sumnjive aktivnosti kompanije koja je plaćala piscima da pišu “lažne članke” s krivotvorenim potpisima.

Broj pokrenutih postupaka, vrsta profesionalnih novinarskih istraga na koje se cilja i značajna neravnoteža između ovih velikih kompanija i napadnutih medija navodi na uvjerenje da je cilj ovih postupaka zastrašivanje i ušutkavanje ne samo ovih medija nego i medija u cjelini.

Partneri MFRR-a vide ove tužbe kao nove primjere hitne potrebe za uvođenjem anti-SLAPP zakonodavstva na nivou Evropske unije i na nacionalnom nivou.

Izvor: EFJ

About The Author