Portal Fake News Tragač dodijelio nagrade srbijanskim medijima koji su širili lažne vijesti

Pronađeno 4.654 lažnih i manipulativnih narativa o koronavirusu na ovom govornom području

Portal Fake News Tragač dodijelio nagrade srbijanskim medijima koji su širili lažne vijesti

Portal Fake News Tragač dodijelio je nagrade Zlatni, Srebrni i Bronzani Pinokio medijima koji su tokom prethodnih godinu dana najčešće širili lažne i manipulativne vijesti.

– Naš tim je istražio 198 manipulativnih sadržaja, najviše do sada, a 23 posto tih sadržaja moglo se pronaći u štampanom ili online izdanju Alo-a, čime je taj medij po drugi put zaslužio Zlatnog Pinokija – saopćeno je iz tog portala.

Na drugom mjestu je Informer, koji je iz korpusa dokazanih dezinformacija kreirao ili prenio 19 posto sadržaja, a na trećem je Srbija danas, sa učešćem od 16 posto, navodi portal Fake News Tragač.

Nagrade su dodijeljene povodom tri godine rada portala, a Fake News Tragač najavio je da će nagrađenima poslati plakete i statue Zlatnog, Srebrnog i Bronzanog Pinokija „uz napomenu da drveni lutak sklon laganju ima priliku i da se popravi“.

– U tom svjetlu, nadamo se da će se mediji naredne, 2021. godine, svim silama truditi da ovu nagradu ne dobiju – navodi se u saopćenju.

Iza nas je veoma izazovna godina, koja nas je iznova podsjetila da dezinformacije nisu samo stvar zarade i zabave, već da se, nažalost, njima nerijetko ugrožavaju nečije zdravlje, sigurnost, integritet, pa i život.

Regionalna mreža SEE Check je, uporednom analizom 762 istraživačka teksta portala FakeNews Tragač i Raskrikavanje.rs (Srbija), Faktograf (Hrvatska), Raskrinkavanje.ba (Bosna i Hercegovina), Raskrinkavanje.me (Crna Gora) i F2N2 (Sjeverna Makedonija) došla do ukupnog broja od 4.654 lažnih i manipulativnih narativa o virusu korona na ovom govornom području.

Među 20 najčešćih izvora tih narativa čak 15 je registrovano u Srbiji, a vodeća mjesta zauzimaju Alo, Srbija danas, Informer, Espreso i Kurir.

Ovo je bila godina u kojoj je FakeNews Tragač imao najviše posla do sada. Objavili su cijeli niz dekonstrukcija lažnih i manipulativnih vijesti o koronavirusu, čemu su posvetili i posebnu publikaciju.

Mnogi mediji su ispravili pogrešne navode zahvaljujući njihovim analizama, između ostalih i Washington Times.

Izvor: Fake News Tragač

About The Author