EP pokreće nagradu Caruana Galizia na godišnjicu ubistva novinarke

Nagrada će se dodjeljivati svake godine na godišnjicu ubistva novinarke i to za medijske izvještaje koji odražavaju načela i vrijednosti Evropske unije

EP pokreće nagradu Caruana Galizia na godišnjicu ubistva novinarke

Evropski parlament u spomen na treću godišnjicu od atentata na maltešku istraživačku novinarku Daphne Caruana Galizia pokreće novinarsku nagradu za novinarstvo koje odražava načela i vrijednosti Evropske unije.

Objava nagrade bit će upriličena putem interneta, a o detaljima će izvijestiti potpredsjednica Evropskog parlamenta Heidi Hautala i eurozastupnik David Casa dok će im se pridružit i sin ubijene novinarke Andrew Caruana Galizia.

Svrha nagrade je razlikovanje izvanrednog novinarstva koje odražava načela i vrijednosti Evropske unije kako je utvrđeno u Evropskoj povelji o ljudskim pravima.

Evropski parlament smatra da je zaštita slobode medija širom svijeta, a posebno onih koji se bave istraživačkim novinarstvom, tokom izvršavanja svojih dužnosti od vitalnog interesa za demokratska društva.

Iako nagradu pokreće i podržava Parlament, njome će upravljati nezavisni medijski partner sa sjedištem u Evropskoj uniji kako bi se zaštitila nezavisnost dodjele nagrade i rad medija.

Evropski parlament uskoro će početi s odabirom nezavisne organizacije koja će utvrditi detaljne kriterije za dodjelu nagrade i odlučiti ko će biti u žiriju. Konkurs za odabir takve organizacije bit će raspisan prije kraja 2020. godine.

Poziv za nominaciju za nagradu bit će raspisan oko 3. maja 2021. godine na Svjetski dan slobode medija, a dodjela nagrada održat će se svake godine na godišnjicu ubistva Daphne Caruana Galizia.

Daphne Caruana Galizia bila je malteška antikorupcijska novinarka i blogerica koja je ubijena u napadu autobombom 16. oktobra 2017. godine.

Njen rad bio je usredotočen na istraživačko novinarstvo, izvještavanje o korupciji unutar vladinih institucija, optužbama za pranje novca i organizirani kriminal.

Izvor: Evropski parlament

About The Author