POKRENUTA KAMPANJA PROTIV GOVORA MRŽNJE U MEDIJIMA

Europska federacija novinara (EFJ) pokrenula je kampanju protiv govora mržnje u medijima koja nudi niz korisnih resursa na ovu temu i za cilj ima promociju dobrih praksi među novinarima širom Europe. Mediji i novinari igraju jednu od ključnih uloga u formiranju javnog mnijenja i kreiranju politika o imigrantima i izbjeglicama te, u situaciji koja je […]

POKRENUTA KAMPANJA PROTIV GOVORA MRŽNJE U MEDIJIMA

Europska federacija novinara (EFJ) pokrenula je kampanju protiv govora mržnje u medijima koja nudi niz korisnih resursa na ovu temu i za cilj ima promociju dobrih praksi među novinarima širom Europe.

Mediji i novinari igraju jednu od ključnih uloga u formiranju javnog mnijenja i kreiranju politika o imigrantima i izbjeglicama te, u situaciji koja je nastala sukobom u Siriji, fer i objektivno izvještavanje potrebnije je nego ikad. S tim ciljem, EFJ i partneri pokrenuli su kampanju i web sajt koji novinarima nastoji pružiti potrebne alate i dodatne treninge o izvještavanju o tim osjetljivim temama i poštivanju medijske etike.

Web sajt Mediaagainsthate.org prikuplja najnovije vijesti o etičkim standardima, slobodi govora, različitostima i resursima za medijske profesionalce i organizacije civilnog društva koje se bore protiv govora mržnje u medijima. Kampanja će uključiti i seriju treninga za novinare širom Europe, kao i takmičenje za najbolji video rad na temu borbe protiv diskriminacije i stereotipa u medijima.

Resursi, koji uključuju smjernice za prepoznavanje govora mržnje, izvještavanje o etničkim i religijskim pitanjima, načine moderiranja govora mržnje u online komentarima i drugo, dostupni su na engleskom jeziku.

Kampanji se možete priključiti putem web sajta mediaagainsthate.org ili Twitter hashtaga #MediaAgainstHate.

media.ba

About The Author