BHT1 I FTV: FAMA OKO 9. JANUARA ILI TV PUTOVANJE U DEVEDESETE

PLUS SEDMICE

BHT1
Vijesti iz svijeta su u petak (urednica Semira Krehić) obrađeni na drugačiji način, jer se svestranijim i tematskim pristupom progovorilo o uticaju terorističkih napada na turizam i privredu u Turskoj.
FTV
Godišnji osvrti s potpisom dva dopisnika i jednog novinara koji prati domaće prilike. Uzbudljivo i pregledno.

MINUS SEDMICE

BHT1
Dnevnici su ličili jedni na druge jer su se svaki dan recitovali politički pamfleti o Danu Republike Srpske kroz prizmu navodno suprotstavljenih strana, koje su uspješno podigle tenzije oko praznika i načina njegovog slavlja. 
FTV
Praćenje izjava i reakcija uoči 9. januara bilo je monotono i u granicama očekivanja.

BHT1 I FTV: FAMA OKO 9. JANUARA ILI TV PUTOVANJE U DEVEDESETE

Javni RTV servisi mogli su prikazati na taj dan i drugu stranu Banjaluke, koja je sa svojim praznjikavim ulicama i trgovima djelovala više ravnodušno nego euforično. Ali nisu…

BHT1: NJEGOVO VISOČANSTVO 9. JANUAR

3. – 9. januar 2017.

BEZ STAVA PROZVANIH: U četvrtak (urednica Svjetlana Topalić) je u Dnevnik 2 uvršten prilog o godišnjici zločina nad srpskim civilima u okolini Bratunca, a predstavnici udruženja žrtava kritikovali su rad pravosudnih institucija jer i dalje niko nije odgovarao za počinjene zločine. U ovakvim prilikama, kada se iznose ozbiljne kritike na račun Tužilaštva i Suda BiH, potrebno je jakim vrijednostima i tvrdnjama suprotstaviti i zvanične stavove prozvanih institucija. Odnosno, trebalo im je ponuditi mogućnost da se i oni oglase kada su već prozvani.

KAKO SE IZBORITI SA PRAZNICIMA? Dok se FTV u prvim danima nove godine sjećao politički turbulentne 2016., urednica Adela Topalović je u utorak uvrstila u Dnevnik 2 prilog o rudnicima Zeničko-dobojskog kantona, ali i priču o uspješnoj derventskoj firmi koja pravi kopačke za Davida Beckhama. Svako svoj postpraznični Dnevnik razonodi, reklo bi se, jer se u prvim danima po slavlju suočavamo s učmalom i još neotrežnjenom svakodnevnicom. Prilozi su bili dovoljno sadržajni i informativni u danima kada se čini da nam nedostaje vijesti.

TV PRIPREME ZA 9. JANUAR (1): Dnevnik 2 je skoro svaki dan otvarala vijest o pripremama za slavlje povodom Dana Republike Srpske, s podsjećanjima ko ga i zašto sve smatra neustavnim, i ko ga zdušno slavi i brani. Nedjeljno izdanje Adele Topalović malo se razlikovalo od onog koji je uredio u srijedu Nikola Marković. Dani su se stopili u jedan, a top novost je bila svaka politička trzavica na relaciji Banjaluka – Sarajevo. Da li je Dodikov slavljeničko-politički performans zaslužio ekskluzivni medijski tretman ili se proslavi ispolitiziranog praznika moglo prići s manje pažnje i značaja koji očito gode ovdašnjoj političkoj eliti?

OCJENA: 5

FTV: KAKO SE SJEĆAMO 2016.?

3. – 9. januar 2017.

OSVRT NA 2016.: Urednica Edina Šečerović odlučila je ispuniti novogodišnje zatišje osvrtima na proteklu godinu kroz pripreme Faruka Durmiševića (političko-pravosudne zgode u BiH) te Dejana Kožula i Bože Skoke koji su se osvrnuli na prilike u Srbiji i Hrvatskoj o kojima su vjerodostojno izvještavali. Sva trojica novinara su znala povodom pojedinačnih događaja napraviti izvanredne priloge u kojima bi u nekoliko rečenica uspješno oslikali političku zbilju u datom trenutku, a sada su napravili (novo)godišnji presjek izdvajajući najznačajnije momente. Njihovi rezimei hvale su vrijedan urednički potez, jer su nas podsjetili na nemirnu godinu iza nas, ujedno obogativši prazničnu informativnu prazninu.

TV PRIPREME ZA 9. JANUAR (2): Saga o puku Republika Srpska, te hoće li ili ne vojnici Oružanih snaga marširati paradom u Banjaluci, danima se rastezela po federalnom Dnevniku. Mogli smo čuti posljednje zvanične stavove, mišljenja organizatora i zvanica, a sve to se krčkalo u poluzačinjenoj političkoj priči. Ali šta je nedostajalo? Otvorenija pitanja i poigravanja spekulacijama. I politički neznalci vjerovatno su se zapitali kako to da HDZ-ova ministrica odbrane odbija pripomoći tobožnjem političkom savezniku njenog stranačkog šefa koji bi želio postrojiti vojsku na dan oko kojeg je već dovoljno tenzija stvorio. Federalne urednice u četvrtak i petak (Edina Šečerović i Jadranka Milošević) nisu zalazile u pitanja iz domena naravi aktuelnih političkih odnosa, propuštajući govoriti o onome što kopka javnost ili bi je moglo zainteresovati njihovom visprenom pripremom.

IZDVOJENO:

Urednica Amra Zaklan je na Dan Republike Srpske po prikazanom defileu sa banjalučkih ulica u eter pustila snimke s vojne parade u Moskvi povodom Dana pobjede uz kratki komentar: “Tako je to bilo u Banjaluci, a evo kako izgleda u Moskvi 9. maja svake godine.” Šta je urednica htjela postići? Da li se radilo o ironiziranju nad banjalučkom paradom? Kako god, poređenje ili satira bili su nezgrapni, suvišni i nedorečeni, i nije im bilo mjesto u ozbiljnoj informativnoj emisiji.

OCJENA: 5

KOMPARATIVNA ANALIZA:

Sedmica iza nas bila je u iščekivanju proslave Dana Republike Srpske. Oba medija su svu svoju pažnju usmjerila na političke trzavice između Banjaluke i Sarajeva, pa se svaki geg s tzv. obje strane pratio. Ako vladajuće politike na agendi imaju održavanje sporadičnih etničkih sukoba, onda su im naši mediji famom oko 9. januara svesrdno pomogli. Slavlje u režiji manjeg entiteta intrigiralo je i regionalne medije jer pokušalo se tu i zveckati oružjem, ali se ponajviše usiljeno mahalo zastavama na polupraznim ulicama. Javni RTV servisi mogli su prikazati na taj dan i drugu stranu Banjaluke koja je sa svojim praznjikavim ulicama i trgovima djelovala više ravnodušno nego euforično. Za razliku od TV pripreme, koja je revnosno i uzbuđeno pratila svaki organizacioni detalj do te mjere da su se na sam sporni praznik na BHT1 čitale lekcije iz istorijske čitanke koje su nas podsjećale na hronologiju početka rata. Devedesete su, izgleda, zavodljive TV urednicima koji su zajedno sa političarima uspješno podigli tenzije, olako posežući sa podsjećanjima na deceniju koju bi valjalo zaboraviti, i držeći uporni fokus na danu koji obnavlja stare nacionalizme.

About The Author