RTRS I BNTV: Sedam minuta Jelene Trivić

RTRS, kao i prethodnih decenija, bez ikakvog stida protežira kandidate SNSD-a. Isto radi i BNTV s opozicijom, pa se u dnevniku pojavio sedmominutni presjek gostovanja Jelene Trivić u njihovom jutarnjem programu

RTRS I BNTV: Sedam minuta Jelene Trivić
Foto: Dragan Božić/Moja Hercegovina

RTRS: Protiv svih profesionalnih pravila

  1. – 12. septembar 2022.

KRŠENJE KODEKSA: Upozoravati redakciju informativnog programa da je prema članovima 7 (zadatak RTRS-a) i 13 (programska načela) Javni RTV servis Republike Srpske iste dužan poštivati i provoditi u praksi, uzaludan je posao. Jednako kao što se uzaludnim čini i očekivanje da će Regulatorna agencija za komunikacije početi raditi svoj posao i sankcionisati kršenja zakona.

Jer u nedjelji iza nas svjedočili smo nastavku prakse kršenja kodeksa objektivnog i nepristrasnog izvještavanja te činjenici da se u centralnim informativnim emisijama nastavlja s favorizovanjem Željke Cvijanović i Milorada Dodika kao kandidata vladajuće koalicije za Predsjedništvo BiH i predsjednika RS-a.

DISKREDITIRANJE OPOZICIJE: U takvu uređivačku politiku uklapa se i političko diskreditovanje lidera SDS-a Mirka Šarovića, kandidata opozicije za državno predsjedništvo. Bilježimo to kroz otvaranje teme o izgradnji odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj Gori, za koje je kriv ni manje ni više nego Šarović. Jer nije, kako se navodi u izvještaju, tokom mandata na poziciji ministra za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose BiH, ništa uradio da Hrvatska odustane od gradnje odlagališta tik uz granicu s BiH. Kako je to ministar spoljne trgovine mogao spriječiti, ne pojašnjava se.

PODOBNI ANALITIČARI: Jedna od tema kojom su se bavili novinari Dnevnika 2 jeste i zakazivanje sjednice Narodne skupštine koja bi se trebala izjasniti o Dodikovom zahtjevu za zaštitu vitalnog interesa RS-a nakon što je u Predsjedništvu BiH preglasan njegov zahtjev za uskraćivanje agremana njemačkom ambasadoru.

Podobni analitičari, univerzitetski profesori iz Banjaluke, zdušno podržavaju Dodikovu odluku, a Branka Kusmuk u izvještaju podvlači da je ona odgovor na „perfidni pokušaj Bundestaga da sruši Republiku Srpsku“, iza čega stoje „germanizovani Bošnjaci“. Potom slijede ponovni napadi na opozicione lidere koji su najavili da Dodika u Narodnoj skupštini neće podržati. „Jer se plaše sjednice„ i jer su „sredstvo spoljnih faktora“, tvrdnje su koje stižu iz SNSD-a.

REPUBLIKA SRPSKA VODI: Šta o svemu misli Šarović, spominje se tek u natuknicama prezentera u najavi izvještaja koji su se bavili ovom temom.

Zanimljivo je navesti da cijeli slučaj oko Dodikovog odbijanja agremana njemačkom ambasadoru uredništvo Dnevnika 2 gledateljima prezentira kao kakvo sportsko nadmetanje. U kojem se broji rezultat i u kojem, kažu novinari, RS vodi.

Ocjena: 1

 

BNTV: Druga strana RTRS-a

  1. – 11. septembar 2022.

IZ JUTARNJEG DIREKTNO U DNEVNIK: Iako je u prvoj nedjelji predizborne kampanje uredništvo Dnevnika političare i njihove aktivnosti stavilo u drugi plan, očekivanja da će se taj trend nastaviti pokazala su se neutemeljenim. Na istovjetan način na koji to radi RTRS, i u dnevnicima BNTV-a fokus je stavljen na aktivnosti i stavove ključnih kandidata opozicije ili stranačkih lidera. Kako bi se formalno ispoštovala izborna pravila, oni se potpisuju kao nositelji funkcija koje trenutno obnašaju.

Kao najupečatljiviji primjer izdvajamo otvaranje Dnevnika 9. septembra sedmominutnim izvještajem koji je bio presjek gostovanja Jelene Trivić, kandidatkinje za predsjednicu RS-a, u jutarnjem programu te TV kuće, koja je potpisana kao poslanica u Narodnoj skupštini RS.

Sa kraćom minutažom, ali na dnevnoj osnovi, pojavljuju se i ostali ključni opozicionari: Mirko Šarović, Branislav Borenović i Nebojša Vukanović.

NAJSKUPLJA ZEMLJA: I BiH zna biti šampion. Ali ne zbog dobrih rezultata na ekonomskom ili socijalnom planu, nego zbog pitanja kojima se niko ne bi trebao hvaliti. Iz nedjelje iza nas bilježimo da je naša država prva u regionu po cijenama osnovnih životnih namirnica, po broju političkih stranaka u Evropi, ali i po činjenici da ima više birača nego stanovnika.

Iz Dnevnika 11. septembra izdvajamo temu koja se bavila neažuriranjem biračkih spiskova nad kojim svi zatvaraju oči. Tako se iz izbora u izbore na biračkim spiskovima pojavljuje sve veći broj preminulih, a ono što je kuriozitet jeste da shodno istim u BiH nema ni maloljetnih lica.

ZLOUPOTREBA JAVNIH SREDSTAVA: Kako je vlast RS-a sve kapacitete stavila u funkciju kampanje, pa se svakodnevno najavljuju nove investicije, infrastrukturni radovi, otvaraju putevi, vodovodi… novinari Dnevnika to koriste kako bi ukazali na nastavak prakse zloupotrebe javnih sredstava u stranačku promociju. Posljednji primjer na koji je ukazano gledateljima jeste svečano otvaranje Klinike za kardiohirurgiju na UKC-u u Banjaluci. Koja radi već šest mjeseci, ima prostor i opremu, ali ne i svoje ljekare, pa se usluge onih koji dolaze iz Srbije papreno plaćaju. I, kako tvrdi Vlado Đajić, direktor UKC-a RS i kandidat SNSD-a za Narodnu skupštinu RS, otvaranje klinike u jeku kampanje je „slučajno“. U izvještaju je gledateljima predočena i pismena naredba s Đajićevim potpisom  upućena načelnicima klinika UKC-a da svi „zaposleni u uniformama moraju prisustvovati ovom događaju“.

Ocjena: 3

Komparativna analiza

Iza obje medijske kuće nedjelja je nekreativnih dnevnika. Političari su sve svoje aktivnosti podredili kampanji, a RTRS i BNTV slijede u stopu svoje favorite. Pa se iza  formalnog potpisivanja funkcija koje trenutno obnašaju promoviraju njihovi stavovi i aktivnosti. Istovremeno, građanima se prezentiraju dvije oprečne slike života kojim žive. BN fokus drži na siromašenju stanovništva i potkrepljuje ga brojnim anketama, a RTRS nastavlja ubjeđivati građane da nikad nisu bolje živjeli i da trebaju vjerovati vlasti, a ne svojim stomacima i novčanicima.

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Tema koja se bavila poskupljenjem ogrjeva u RS-u (drvo, briketi, pelet), koje je za mnoge građane novi udar na kućne budžete. Prema anketi sprovedenoj u nekoliko gradova RS-a jasno je da su najugroženiji penzioneri, a iz udruženja za zaštitu potrošača upozoravaju da će veliki broj građana gotovo trećinu zime provesti u hladnim domovima.

Minus sedmice

RTRS

Da je RTRS profesionalan i društveno odgovoran javni servis, uredništvo informativnog programa itekako bi se zabrinulo nad činjenicom da su ključni kandidati opozicije na predstojećim izborima Mirko Šarović i Jelena Trivić odbili učešće u njihovim TV debatama. Umjesto toga, njihove odluke iskorištene su za nastavak njihove diskreditacije. A ono što je gledateljima Dnevnika prezentirano iz prvih debata u ozbiljnoj medijskoj kući bio bi povod za analizu ko su ostali protukandidati Željki Cvijanović i Miloradu Dodiku. Jer na osnovu viđenog, do u tančine se slažu s političkim stavovima SNSD-ovog dvojca, pa nije jasno zašto onda ulaze u predizbornu utrku i zašto bi građani baš njih trebali podržati.

BNTV

Izvještaj o zvaničnoj posjeti turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana BiH emitovan je 6. septembra u 11. minuti Dnevnika. Razlozi za tako loše pozicioniranje ovog događaja ostaju nejasni, jer su mu prethodili izvještaji koji su se bavili cijenama hrane u BiH i tvrdnjama premijera RS-a kako je ovaj bh. entitet posebno privlačan stranim investitorima.

About The Author