BHT1 I FTV: Hoće li mljekari obustaviti proizvodnju?

Iako su u velikoj mjeri centralne informativne emisije oba servisa obilježili posjeta turskog predsjednika BiH, smrt britanske kraljice Elizabete II te najava odigravanja prijateljske utakmice sa Rusijom, uredništva su većinu prostora posvetila glasu građana i poskupljenjima

BHT1 I FTV: Hoće li mljekari obustaviti proizvodnju?

 

BHT1: Slab osvrt na dogovorenu utakmicu s Rusijom

  1. – 11. septembar 2022.

BRATSTVO SARAJEVA I ANKARE: Po prvi put nakon dugo vremena, udarne teme u Dnevniku 2 BHT-a nisu izmjene izbornog zakona. Posjeta predsjednika Turske Recepa Erdogana potakla je uredništvo da uz protokolarne aktivnosti prezentira javnosti i kontekst odnosa Bosne i Hercegovine i Turske, te se analitičari osvrću na loš odnos uvoza i izvoza i činjenicu da smo sami tome krivi, te napominju da bratski odnos Sarajeva i Ankare ne znači i posebno investiranje u BiH. Dobar prilog, kao i dobro praćenje Erdoganove posjete Beogradu i Zagrebu.

SMRT ELIZABETE II: Smrt britanske kraljice Elizabete II je opravdano u prvim minutama Dnevnika 2. Osim reakcija javnosti te priloga o njenom životu i vladavini, napravljen je i poseban prilog o politici britanskog kraljevstva prema BiH. Dat je i hronološki prikaz svih vrsta podrške koju smo kao država dobili od Velike Britanije.

GLAS GRAĐANA: I dalje su u fokusu dnevnika glas građana i preživljavanje s inflacijom i divljanjem cijena u svakom sektoru. Preovladavaju očajne poruke anketiranih: „Najbolje je umrijeti. Nemam dalje riječi“, „Kupuje se samo ono što je nužno i to jedanput mjesečno“, „Neki dan sam podigla penziju i evo nemam ni marke“. Ponovo je skrenuta pažnja na plate i na rast troškova potrošačke korpe. Odlično se drži ova tema već mjesecima. Najava globalne energetske krize u dnevnicima BHT1 je također dobro praćena, ovaj put iz ugla Banje Luke gdje je neizvjestan početak grijne sezone zbog kašnjenja isporuke energenata. Dobro je ispraćena i tema o najavi nestašice mlijeka kroz priču o mljekarskoj industriji u BiH koja je na rubu isplativosti zbog male otkupne cijene mlijeka te nikakvih intervencija države u ovaj sektor.

Ocjena: 7

 

FTV: Izostala priča o odnosima s Turskom

  1. – 11. septembar 2022.

POGLED NA VELIKU BRITANIJU: Povodom smrti kraljice Elizabete II, Dnevnik 2 donosi detaljan prilog o tome šta je obilježilo njenih 70 godina na britanskom prijestolju i kakav je pečat ostavila. Odličan prilog s brojkama i pričama koje oslikavaju njezinu vladavinu, ali i šta se sve mijenja u Britaniji nakon smrti kraljice. Samo napomena kolegama da je imenica monarh muškog roda te da postoji monarhinja kao ženski ekvivalent toj tituli.

DODIK I „SRPSKI SVET“: Dodik putuje kod Putina! Kupuje li simpatije birača ili provocira Zapad? Je li nacionalna identifikaciona karta RS-a i Srbije uvertira za „srpski svet“ ili novi predizborni trik? Sve se ovo pitaju u Dnevniku 2 FTV-a, a Dodik kaže: „Cijenim predsjednika Putina, on je veliki globalni lider“. Dnevnik FTV-a donosi temu o najavama uvođenja zajedničkih nacionalnih identifikacionih dokumenata za građane Srbije i RS-a, što Željka Cvijanović, predsjednica manjeg entiteta, navodi kao „projekat od nacionalnog značaja“. Analitičari su stava da je to produbljenje podjela te neprirodan proces, kao i potvrda teze o stvaranju „srpskog sveta“. Pravi se paralela sa sličnom inicijativom koju je na početku karijere imao mađarski čelnik Viktor Orban.

PAD NATALITETA I ISELJAVANJE: FTV nastavlja fokus držati na negativnom trendu iseljavanja bh. stanovništva. Epilog je zabrinjavajući: zbog manjka učenika, brojnim školama prijeti gašenje. Ovaj put je prilog iz Bihaća. Prezentiraju se alarmantni podaci da je u 2021. izdano više od 15.000 uvjerenja o nekažnjavanju u svrhu odlaska u inostranstvo. Upisano je 1600 prvačića, što je za 2000 manje u odnosu na period prije 20 godina. Pad nataliteta i iseljavanje – prazne učionice. Broj đaka prepolovljen, posebno u seoskim područjima. Dobar prilog o uzrocima i posljedicama.

Ocjena: 7

 

KOMPARATIVNA ANALIZA

BHT1 je bolje ispratio posjetu Recepa Tayyipa Erdogana našoj zemlji; Federalna televizija je propustila priliku da napravi analitičniji prilog o odnosima dviju zemalja. S druge strane, nakon vijesti da je Nogometni savez BiH prihvatio ponudu da odigra prijateljsku utakmicu sa Rusima, FTV, iako u prvom prilogu nema puno elemenata objašnjenja, već sljedećeg dana pravi bitno bolji prilog. Deset minuta priče o sramnoj odluci, s puno konteksta, političkih relacija koje se prelamaju na ovoj sportskoj asocijaciji, mnogo izjava sportskih ličnosti, i na kraju zaključak: Nogometni savez BiH u raljama politike. FTV dobro prati i priču o naljepnicama za registraciju i novi pravilnik koji je potpisao Vojin Mitrović, ministar prometa i komunikacija BiH. Reporteri FTV-a navode kako je privatna firma koja bi mogla dobiti posao povezana s Miloradom Dodikom.

 

 

Plus sedmice

BHT1 

BiH je postala članica Mehanizma civilne zaštite Evropske unije. Naša zemlja će tako imati pristup finansijskim sredstvima i drugim kapacitetima kako bi se sanirale posljedice prirodnih nepogoda i katastrofa, što uključuje i helikoptere i medicinsku opremu. Dobar prilog koji demonstrira šta sve možemo iskoristiti od članstva u ovom mehanizmu, a što dosad nismo imali priliku.

FTV

Prijeti li nam nestašica mlijeka ili je panika bespotrebna? Police pune, cijene promjenljive, a farmeri zabrinuti. „Ako ovako ostane cijena otkupnog mlijeka, past će proizvodnja, mnogi će odustati od posla“, kažu mljekari. Dobar prilog o tome kako bi država trebala reagirati prema mljekarima i pomoći im da prevaziđu krizu i divljanje cijena.

 

Minus sedmice

BHT1

Odluka Nogometnog saveza BiH da naša reprezentacija u novembru igra prijateljsku utakmicu s Rusijom, čiji su sportski kolektivi pod sankcijama EU-a, izazvala je nezadovoljstvo javnosti, ali uredništvo Dnevnika 2 BHT1 se nije odlučilo njome baviti tematski i temeljito na dan objavljivanja vijesti. Izostao je pregled uzroka i posljedica odluke.

FTV

Dok se nadamo ukidanju akciza na gorivo i PDV-a na osnovne životne namirnice, za samo osam mjeseci prikupljeno je milijardu i 73 miliona maraka poreza. Iz Uprave za indirektno oporezivanje dolazi sljedeća reakcija: „Najbolja solucija je da ostane jedinstvena stopa, to je najbolji sistem PDV-a, zato ne vidimo razloga zašto bismo mi išli u suprotnom pravcu“. Trebalo je istražiti ovu izjavu, ali uvažavajući interes javnosti – jer ukidanje PDV-a na osnovne životne namirnice i uvođenje diferencirane stope znači i malo bolji život za većinu građana BiH.

 

 

About The Author