ZEMLJOTRES U ALBANIJI: Pomjeranje tektonskih ploča ili Božija kazna zbog Povorke ponosa?

NEDJELJNI ZAPISI: Odmah nakon elementarne nepogode koja je zadesila Albaniju, ali i neumoljivim geološkim pravcima zapljusnula i Bosnu i Hercegovinu, krenule su spekulacije o Božijem gnjevu zbog sarajevske haram povorke

ZEMLJOTRES U ALBANIJI: Pomjeranje tektonskih ploča ili Božija kazna zbog Povorke ponosa?
Foto: Ilustracija/Analiziraj.ba

Dvadeset i šestog novembra 2019. godine jedan je od težih datuma u povijesti Albanije. Razoran zemljotres pogodio je ovu zemlju i rezultirao desetinama poginulih, stotinama povrijeđenih te hiljadama uništenih zgrada, kuća i stanova.

Ono što danas zovemo regija tom je prilikom još jednom pokazalo svoju ljepšu stranu. Uslijedili su brza i efikasna pomoć te izrazi solidarnosti koji potvrđuju da nismo baš najveći ološ na planeti. Bilo je – srećom ne baš masovnih, ali ipak dovoljno prisutnih da se ne mogu ignorirati – i izraza likovanja. U Srbiji su tradicionalni desničarski krugovi ovo razumijevali i tumačili kao zasluženu kaznu za Kosovo, a kod nas je bilo reakcija koje upućuju na to da je zemljotres zapravo Božija kazna zbog sarajevske Povorke ponosa.

Razmotrimo ovaj autentični lokalni fenomen. Povorka ponosa krenula je od epicentra Sarajeva, Vječne vatre, osmog septembra tačno u podne. Sve je bilo završeno do 14 sati. Zemljotres je Drač i okolinu pogodio 26. novembra u 3.54. I kakve onda veze imaju ova dva događaja? Fakat nikakve. Ako kao fiksnu tačku uzmemo tih 14 sati, kad je jedan od najljepših sarajevskih događaja ovog stoljeća završen, između njega i zemljotresa prošlo je tačno 78 dana, 13 sati i 54 minute. Između njih su se ispriječila također i 394 kilometra cestovnog puta, što (ako nema većih zastoja) iznosi šest sati i 58 minuta. Dakle, ne postoji ni vremenska, ni prostorna, ni logička, niti bilo kakva druga veza između Povorke i zemljotresa, ali džaba, kad neko želi da ih poveže, on ne ide putem logike i argumenata, nego slijedi utabane staze sopstvenih frustracija.

Temeljna pitanja koja ovakve reakcije otvaraju glase: Smije li se Bog zloupotrebljavati kao argument u borbi protiv neistomišljenika? Je li Allah dž. š. zaista toliko aljkav, inertan i neodgovoran pa da mu treba 78 dana, 13 sati i 54 minute da bi kaznio određenu populaciju? Ako neko baš želi da nasilu zemljotres podvede pod Božiju kaznu, zar nije logičnije da se Svevišnji naljutio zbog užasavajućih scena iz Pazarića? Vremenski se poklapaju. Zar iko na ovom dunjaluku ima pravo Allaha tretirati kao nekog inertnog službenika iz, recimo, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, kojem treba 78 dana da izda nakvu potvrdu? I zar onda, ako određenu kaznu već možemo proizvoljno povezati s događajem starim dva i po mjeseca, taj suspektni metod ne ostavlja mogućnost svima da svaki mogući bijes prirode retroaktivno pripišu bilo kojem događaju iz prošlosti? Zašto baš Povorka ponosa, a ne, recimo, zasjedanje Federalnog parlamenta od 29. oktobra 2019? Ili, zašto onda ne fudbalska utakmica Goražde – Velež, devetog marta 2019., kad je sudijska trojka naočigled osupnute javnosti počinila veliki haram pokravši Mostarce?

Uglavnom, ako je nama ateistima dozvoljeno petljati se u te stvari, imamo dobar savjet: ne zloupotrebljavajte Allaha u ovdašnjim razmiricama. Inteligentna redakcija Preporoda, islamskih informativnih novina, i danas na udarnom mjestu svog portala drži tekst o tome šta je zemljotres, kako do njega dolazi, i kako regija, a pogotovo Bosna i Hercegovina, stoje s tim neprijatnim fenomenom.

Čitajte, ljudi, obrazujte se, ništa bolje za sebe ne možete uraditi.

Tekstove s portala analiziraj.ba uz obavezno navođenje linka na izvorni tekst, dozvoljeno je prenositi tek 24 sata nakon objavljivanja

About The Author