RTRS I BNTV: Ko su naši, a ko su komiti?

U dugogodišnjem maniru neprofesionalnog i ostrašćenog izvještavanja, RTRS građane Crne Gore koji su se protivili ustoličenju mitropolita Joanikija na Cetinju naziva isključivo komitima

RTRS I BNTV: Ko su naši, a ko su komiti?
Foto: N1

 

RTRS: Sve što Dodik ne priznaje, ne priznaju ni oni

  1. avgust – 5. septembar 2021.

POTPUNI SUNOVRAT JAVNOG SERVISA: Kada je i gdje Šefik Džaferović pozvao visokog predstavnika da smijeni Milorada Dodika? Kada je i gdje tu izjavu komentarisao Aleksandar Vučić? Ti podaci, prema procjeni uredništva Dnevnika 2 emitovanog prvog septembra, nisu relevantni.

Od značaja nije bio ni Strateški evropski forum, održan prvog septembra na Bledu. Očekivano, jer je Milorad Dodik odbio da na njemu prisustvuje zato što je jedan od učesnika bio visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt. Kojeg Dodik ne priznaje. A sve što Dodik ne priznaje, sve gdje se ne pojavljuje, bez obzira o kako je važnim ličnostima ili dešavanjima riječ, ne priznaje ni RTRS. Koji je, bar tako formalno stoji, javni servis Republike Srpske. Pa shodno tome ima i obavezu javnost informisati objektivno, cjelovito, nepristrasno. Jer tako piše u Zakonu o javnom servisu Republike Srpske. Koji je i u ovoj nedjelji, kao i bezbroj puta do sada, svojim radom potvrdio da je jedini zakon koji oni poštuju Milorad Dodik.

ODBRANA LIKA I DJELA: Ni nedjelja iza nas nije prošla bez upinjanja uredništva Dnevnika da odbrani Dodikov lik i djelo, tačnije, da pokuša „pojasniti“ izjave koje je dao. Ovog puta riječ je o konstataciji lidera SNSD-a i srpskog člana Predsjedništva BiH da „Dejtonski sporazum više ne postoji“, koja je naišla na oštre osude RS-ovske opozicije uz upozorenje o štetnim posljedicama koje bi po BiH moglo imati „raspakivanje“ mirovnog sporazuma.

U interpretaciji RTRS-a, opozicija nije dobro razumjela šta je Dodik htio reći. Tako, bit će, šta je htio reći, znaju samo on i predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, čija je konstatacija da je „Dodikov stav dobronamjeran“ posebno podvučena. No Zoran Milanović na dnevnoj osnovi daje izjave koje su sve osim politički prihvatljive, posebno kada je u pitanju BiH, pa ni ova nije nikakvo iznenađenje.

USIJANJE SA CETINJA: Ustoličenje novog crnogorsko-primorskog mitropolita Srpske pravoslavne crkve na Cetinju ponovo je do usijanja dovelo političke odnose u susjednoj državi. Autokefalna Crnogorska pravoslavna crkva tome se oštro protivi, a i građani su, jednako kao i političari, oko toga podijeljeni. U izvještaju koji su se bavili ovom temom, očekivano, u prvom planu je odbrana prava SPC-a na srpski pravoslavni tron na Cetinju. No barem je napravljen profesionalni iskorak u dijelu u kojem je prenesena anketa građana Cetinja, koji se listom protive ustoličenju novog mitropolita u tom gradu.

Ocjena: 1

 

BNTV: Mlaka i nezanimljiva izdanja, bez pravih priloga i pitanja

  1. avgust – 5. septembar 2021.

KAO RTRS: U istovjetnom maniru kojim RTRS ne propituje odluke i postupke vladajućih struktura u Republici Srpskoj, i uredništvo Dnevnika 2 odnosi se prema opoziciji u RS-u. Otuda je i u nedjelji iza nas bez osvrta prošla tvrdnja lidera SDS-a Mirka Šarovića da je „pravo srpskih predstavnika u institucijama BiH da ne rade i ne glasaju na sjednicama Predsjedništva, Vijeća ministara i Parlamenta BiH“.

PARLAMENTARCI BEZ STIDA: Na temelju čega se to pravo zasniva i nije li stid državne parlamentarce da za nerad, uz osnovnu platu i paušale, mjesečno primaju 6.000 KM od novca koji građani izdvajaju iz svojih džepova, pitanje je koje novinari BNTV-a ne postavljaju. I nažalost, to nas i ne čudi. Jer rad državnih institucija blokiran je zbog izmjena Krivičnog zakona BiH kojim se sankcioniše negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca. I u suštini, ni za političare RS-a ni za BNTV nije toliko bitno što je zakon nametnuo bivši visoki predstavnik, nego što oni nemaju namjeru priznati srebrenički genocid, kao što se nikada nisu ni ogradili od ratnih zločinaca iz reda srpskog naroda.

A kako su državne institucije u blokadi, tako prema sadržaju vijesti koje se nude gledateljima Dnevnika, ključna politička tema i dalje je nastavak prepucavanja vlasti i opozicije. Koja je svesrpski jedinstvena glede, kako se u RS-u kolokvijalno uvriježio termin, „Inzkovog zakona“, i navodno podijeljena oko ostalih političkih tema, posebno tvrdnje Milorada Dodika da „Dejtonski sporazum više ne postoji i da ga treba mijenjati“.

GOJKO SAVJETNIK: Političko uhljebljavanje nije odavno vijest u BiH. Ipak je zanimljiv izvještaj koji se bavio imenovanjem Gojka Kličkovića za savjetnika ministra energetike u Vladi RS Petra Đokića. Kličković je prapovijest RS-a, a ostat će upamćen kao jedan od predsjednika Vlade RS u prvoj poratnoj godini, koji je budžet ovog entiteta vozio u gepeku svog automobila i dijelio ga po RS-u okićen svadbarskim peškirima.

Ukupno uzevši, iza nas je u sadržajnom smislu blijeda nedjelja u kojoj su se reciklirale teme poput povećanja cijena prehrambenih artikala i pada životnog standarda građana, bez pomaka u analitičkom pristupu, čime se nastojalo samo popuniti vrijeme trajanja dnevnika.

Izdvojeno

Regulatorna agencija za komunikacije BiH izdala je nalog za gašenje predajnika RTVBN, čime bi ova kuća trebala do kraja godine ostati bez 50 posto zemaljskog signala. Istovremeno, bez ikakvog obrazloženja, još nije odgovoreno na njihov zahtjev, a u skladu sa odlukom Parlamenta BiH, o dodjeli korištenja digitalnog signala. Uredništvo BNTV-a to dovodi u direktnu vezu s nedavnom izjavom Milorada Dodika da je „BNTV antisrpska, morbidna televizija te da će se na to morati reagovati“. Podsjećaju i na to da je na čelu RAK-a bivši direktor RTRS-a te najavljuju poduzimanje svih zakonom mogućih pravnih koraka.

Ocjena: 2

Komparativna analiza

Iako je BNTV daleko uzdržanije od RTRS-a prenio informacije o dešavanjima u Crnoj Gori, koju je duboko podijelilo ustoličenje mitropolita Srpske pravoslavne crkve Joanikija u Cetinskom manastiru, bez uvijanja je gledateljima stavljeno do znanja na čijoj su strani. Jednako kako vlasti Srbije i RS-a ne priznaju autokefalnost Crnogorske pravoslavne crkve, isti odnos imaju i obje medijske kuće. Izdvajamo i da RTRS građane Crne Gore koji su se protivili ustoličenju mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju nazivaju isključivo komitima. Uz to, iz mnoštva reakcija zvaničnika RS-a i Srbije koje je RTRS ponudio gledateljima, ponovo je potcrtano koliku netrpeljivost gaje prema crnogorskom predsjedniku Mili Đukanoviću.

 

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Prilog o propasti govedarske farme Farmland, iza koje su ostala, unatoč velikodušnoj finansijskoj podršci Vlade RS, milionska dugovanja prema Poreskoj upravi RS i koja je za sobom u stečaj povukla i Robne rezerve RS. Vlasnik ove farme, i blizak prijatelj Milorada Dodika, s novcem izvučenim iz Farmlanda, odavno je napustio RS.

Minus sedmice

RTRS

Kada Milorad Dodik prijeti otcjepljenjem RS-a, kada javno i u svakoj situaciji negira BiH kao državu, kada svjesno, uz podršku ostalih srpskih stranaka, blokira funkcionisanje države, onda je to legitimna politika pa  novinari Dnevnika ne traže mišljenje profesora ustavnog prava i savjetnika u Vladi RS Siniše Karana. Kada pak Željko Komšić iznese stav o potrebi ukidanja konstitutivnosti onda je to, tvrdi Karan, „najgrublje kršenje i najopasniji udar na Dejtonski sporazum“. Zbog koje se, ističe, „u mnogim državama za to predviđa krivična i politička odgovornost“.

BNTV

Izostanak analitičkog pristupa djelovanju opozicije u RS-u u kontekstu nastavka blokade rada državnih institucija.

 

 

About The Author