Pinkova emisija ‘Hit tvit’ je plagijat

Donesena prvostepena presuda u korist Olje Bećković koja je tužila Pink TV zbog krađe autorskih prava

Pinkova emisija ‘Hit tvit’ je plagijat

Viši sud u Beogradu donio je prvostepenu presudu po tužbi Olje Bećković protiv televizije Pink, Željka Mitrovića, Verice Bradić i Gorana Gmitrića, saopćio je advokat Goran Draganić.

Kako piše Nova.rs, Draganić navodi da je presudom utvrđeno da su tuženi povrijedili autorsko pravo Olje Bećković na njenom autorskom djelu pod nazivom ‘Utisak nedelje’.

– Presudom je također utvrđeno da su tuženi kreirali, proizveli, objavili i emitirali na televiziji Pink televizijsku emisiju pod nazivom ‘Hit tvit’ koja se bitno podudara sa originalnim autorskim djelom televizijske emisije ‘Utisak nedelje’ autorice Olje Bećković – kazao je Draganić.

Olja Bećković, autorica emisije ‘Utisak nedelje’, koja je podnijela tužbu protiv televizije Pink zbog emisije ‘Hit Tvit’, govorila je ranije za N1 da očekuje da sud lako donese odluku o povredi autorskih prava.

– Moj najjači utisak je da smo u situaciji da razgovaramo o očiglednim stvarima i da moram na sudu da dokazujem ono što svi vide. Mislim da su Željko Mitrović i Verica Bradić jedini ljudi na svijetu koji ne vide da je to plagijat. Nadam se da će im presuda pomoći da razumiju da plagiranje nije dozvoljeno – rekla je tada Bećković, poslije održanog ročišta.

Emisija ‘Utisak nedelje’ postoji od 1991. godine i kao autorsko djelo registrirano je u Autorskoj agenciji od 1994. godine, a emitirala se na Studiju B, B92 i trenutno na TV Nova S.

Bećković je krajem februara 2020. godine podnijela tužbu da bi se utvrdilo da li je povrijeđeno njeno autorsko pravo jer se na televiziji Pink pojavila emisija ‘Hit Tvit’.

Vlasnik TV Pinka Željko Mitrović i voditeljica ‘Hit tvita’ Verica Bradić tvrdili su na sudu da te dvije emisije nemaju nikakve sličnosti i da se ne radi o plagijatu.

Mitrović je ranije, na ročištu, tvrdio da ‘Utisak nedelje’ nije u vlasništvu Olje Bećković, već TV Studija B.

Izvor: N1

About The Author