“UBIJENI” RUSKI NOVINAR BABČENKO ŽIV I ZDRAV

Ruski novinar Arkadij Babčenko, koji je u utorak navodno likvidiran na pragu svog stana u Kijevu, živ je i zdrav a njegovo “ubojstvo” organizirale su ukrajinske tajne službe kako bi razotkrile pravu zavjeru protiv Babčenka, javlja u srijedu BBC. Novinar, gorljivi kritičar režima ruskog predsjednika Vladimira Putina, pojavio se danas na ukrajinskoj televiziji na konferenciji za novinare. […]

“UBIJENI” RUSKI NOVINAR BABČENKO ŽIV I ZDRAV

Ruski novinar Arkadij Babčenko, koji je u utorak navodno likvidiran na pragu svog stana u Kijevu, živ je i zdrav a njegovo “ubojstvo” organizirale su ukrajinske tajne službe kako bi razotkrile pravu zavjeru protiv Babčenka, javlja u srijedu BBC.

Novinar, gorljivi kritičar režima ruskog predsjednika Vladimira Putina, pojavio se danas na ukrajinskoj televiziji na konferenciji za novinare.

Šef ukrajinskih sigurnosnih službi Vasil Hritsak je na konferenciji za novinare kazao da je “ubojstvo” izrežirano kako bi se razotkrili ruski agenti. Babčenkova supruga je dan ranije kazala da joj je suprug ustrijeljen u leđa kada je napuštao stan.

Babčenko očito nije svojoj supruzi kazao da je ubojstvo izrežirano.

“Duboke isprike mojoj supruzi”, kazao je ruski novinar.

Dan ranije su ukrajinske vlasti objavile da je 41-godišnji gorljivi kritičar režima ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegove politike u Ukrajini i Siriji ubijen te da ga je supruga pronašla u lokvi krvi.

Njegovo “ubojstvo” pokrenulo je rat riječima između Ukrajine i Rusije i unijelo strah i nemir u novinarsku zajednicu u obje zemlje. No, u srijedu se pojavio živ i zdrav i objasnio da je bio dio posebne operacije kako bi se spriječio napad na njegov život.

“Želio bih vam se ispričati za sve kroz što ste morali proći. Žao mi je, ali nije bilo drugog načina. Posebno se želim ispričati svojoj supruzi koja je prošla kroz pakao”, kazao je Babčenko na rubu suza.

Šef SBU-a Vasil Hritsak je kazao da su ukrajinske vlasti lažirale ubojstvo novinara kako bi uhvatile osobu koja ga je pokušavala likvidirati.

“Ubojstvo ruskog novinara naredila je ruska obavještajna služba”, kazao je Hritsak.

SBU je, kako tvrdi, saznao za zavjeru i uspio je spriječiti. Babčenko je tijekom egzila u Ukrajini dobivao prijetnje smrću, a optuživalo ga se i da nikada nije izrazio žaljenje zbog žrtava u padu ruskog vojnog zrakoplova u Crno more u prosincu 2016., kada je živote izgubilo 92 ljudi, uključujući i glazbenike Zbora Crvene armije.

Ukrajinski premijer Volodimir Grojsman je u komentaru na društvenim mrežama napisao da je uvjeren da “ruski totalitarni stroj” Babčenku nije oprostio iskrenost. Babčenka je nazvao “istinskim prijateljem Ukrajine koji je svijetu prenosio istinu o ruskoj agresiji”.

Kremlj je sve optužbe na svoj račun nazvao dijelom kampanje blaćenja Rusije.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je cijeli slučaj, s pozadinom tako svirepog ubojstva, nazvao “vrhuncem cinizma”.

Ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je kazao da je, nažalost, postalo moderno za takve zločine odmah optužiti Rusiju. Za Ukrajinu je kazao da služi “zapadnim mentorima” za promicanje rusofobnih stajališta.

hnd.hr

About The Author