Kampanja diskreditiranja malteških novinara

Upućeno pismo premijeru i policijskom komesaru u kojem se traži da ozbiljno shvate napade i istraže odakle potiču

Kampanja diskreditiranja malteških novinara
EPA - Ilustracija

Posljednjih dana nekoliko je malteških novinara i medija bili su žrtve on-line prevara u, kako se sad čini, velikoj kampanji širenja dezinformacija i diskreditiranja medijskih djelatnika.

Naime u posljednjih nekoliko sedmica u zemlji su se proširili brojni lažni članci i e-mailovi za koje se tvrdi da su ih napisati novinari, organizacije ili javne osobe i koji sadrže lažne podatke.

Bloger i aktivist Manuel Delia 26. juna upozorio je da se u njegovo ime novinarima i medijima šalju e-mailovi te da je u njegovo ime napravljena lažna web stranica.

Neki od lažnih e-mailova podržavaju teorije zavjere vezane za ubistvo novinarke Daphne Caruane Galizie 2017. godine.

Čini se da je na meti bio i Jason Azzopardi, advokat porodice Daphne Caruana Galizia, jer su lažni e-mailovi između njega i Manuela Delije poslani mediju The Malta Independent.

Međunarodna i Evropska novinarska federacija (IFJ/EFJ) pridružile su se svojoj podružnici, Institutu malteških novinara (IGM), osuđujući ove sramne pokušaje zastrašivanja te su pozvali vlasti da istraže i utvrde ko je odgovoran.

IGM je posebno zabrinuta zbog ovih slučajeva jer je Matthew Xuereb, predsjednik IGM-a i novinar časopisa Times of Malta i sam bio na meti lažnih objava u kojima se tvrdi da je stvorio lažne Facebook naloge da bi vrijeđao ljude.

Ova organizacija uputila je službeno pisao premijeru i policijskom komesaru da ozbiljno shvate takve napade i istraže odakle potječu jer su napadi na novinare prijetnja četvrtom stubu demokratije.

– Osuđujemo ovu kampanju dezinformacija koja ozbiljno ometa slobodu medija i pravo javnosti da zna. Vlasti to moraju shvatiti vrlo ozbiljno. Nećemo dopustiti da ova kampanja diskreditira novinare koji samo pokušavaju reći istinu – kazao je glavni tajnik IFJ-a Anthony Bellanger.

Glavni tajnik EFJ -a Ricardo Gutiérrez smatra da su ove metode kukavičke i predstavljaju čistu manipulaciju javnim mnijenjem u korist posebnih interesa, ali i pokazuju koliko je rad novinara neophodan kada je u pitanju služenje javnom interesu.

Nevladina organizacija za građanska prava Reppublika organizirala je danas i protest u Valletti u znak solidarnosti s novinarima i aktivistima.

Izvor: EFJ

About The Author