Brojne reakcije novinara na intervju Tuckera Carlsona s Putinom

Carlson je dobio otkaz s Fox Newsa samo nekoliko dana nakon što se Fox News nagodio u tužbi za klevetu s kompanijom Dominion Voting Systems za iznos od 787,5 miliona dolara zbog širenja izbornih laži

Brojne reakcije novinara na intervju Tuckera Carlsona s Putinom

Intervju bivšeg voditelja Fox Newsa Tuckera Carlsona s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom izazvao je bijesne reakcije. On je više puta dovodio u pitanje podršku ukrajinskim ratnim naporima, najavio je planove da sjedne i obavi intervju s ruskim predsjednikom u Moskvi.

U videu koji je do srijede ujutro prikupio više od 60 miliona pregleda, Carlson je rekao da će obaviti intervju s Putinom „jer je to naš posao. Mi smo u novinarstvu. Naša dužnost je da informiramo ljude“.

Ali Carlsonov monolog, u kojem je osudio zapadne medije i tvrdio da se ne trude da čuje Putinovu stranu priče, izazvao je reakcije američkih i ruskih novinara.

– Mnogi novinari su intervjuirali Putina, koji također drži česte, duge i zapažene govore – napisala je Anne Applebaum, američka novinarka i historičarka, na X-u. „Carlsonov intervju je drugačiji jer on nije novinar, on je propagandista, s historijom pomaganja autokratama da prikriju korupciju“.

Dok su zapadni mediji uradili „mnoštvo intervjua“ sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, Carlson je rekao, „nijedan zapadni novinar se nije potrudio da intervjuira predsjednika druge zemlje uključene u ovaj sukob, Vladimira Putina“.

Iako je istina da će Carlson biti prvi Amerikanac koji će intervjuirati Putina od početka invazije Moskve na Ukrajinu prije skoro dvije godine, novinari velikih medijskih kuća u Sjedinjenim Državama i Evropi brzo su istakli da to nije zbog toga što nisu pokušavali da dođu do njega.

– Da li Tucker zaista misli da mi novinari ne pokušavamo da intervjuiramo Putina svaki dan od njegove invazije na Ukrajinu. To je apsurdno, nastavit ćemo da tražimo intervju, baš kao i godinama unazad – napisala je Christian Amanpour, novinarka CNN-a.

BBC-jev urednik za Rusiju Steve Rosenberg objavio je da je BBC „podnio nekoliko zahtjeva Kremlju u posljednjih 18 mjeseci. Uvijek je odgovor bio „ne“.

Zapadni novinari nisu jedini koji izražavaju ogorčenje na Carlsonove riječi. Ruski novinari su također prozvali konzervativnog provokatora.

– Nevjerovatno! Ja sam poput stotina ruskih novinara koji su morali da odu u egzil da bi nastavili da izvještavaju o ratu Kremlja protiv Ukrajine. Alternativa je bila odlazak u zatvor, a sada nas ova osoba uči o dobrom novinarstvu, snimajući iz Ritz apartmana koji košta 1.000 dolara u Moskvi – kazala je ruska novinarka Jevgenija Albats.

Najmanje 1.000 nezavisnih ruskih novinara pobjeglo je iz zemlje zbog novih zakona o cenzuri koji kriminaliziraju kritičko izvještavanje o ratu.

– Kaže da intervjuira Putina zato što je sloboda govora urođeno pravo Amerikanaca – napisala je dopisnica BBC-ja za istočnu Evropu Sarah Rainsford, koja je protjerana iz Rusije 2021. godine nakon što je proglašena prijetnjom po nacionalnu sigurnost.

– Pretpostavljam da zna da je Putin učinio zločinom da kaže istinu o ratu Rusije protiv Ukrajine? Da su nezavisni ruski novinari pobjegli da izbjegnu zatvor – dodala je.

Carlson je na X-u objavljivao intervjue s predsjednikom Argentine Javierom Mileiom i mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, koji su prikupili stotine miliona pregleda.

Donald Trump, koji se kandidira za povratak u Bijelu kuću na listi republikanaca 2024. godine, otvoreno je rekao da bi Carlsona smatrao potencijalnim kandidatom za potpredsjednika.

Ko je zapravo Carlson?

Sin umjetnika i novinara, koji je rođen i odrastao u Kaliforniji, prvi je put stupio u medijski svijet 1990-ih godina. Pisao je za nekoliko istaknutih publikacija poput New York Magazinea, Esquirea i The New Republica.

Godine 2010., zajedno s bivšim cimerom s fakulteta Neilom Patelom, pokrenuo je konzervativnu web-stranicu The Daily Caller, koja se smatrala alternativom lijevo orijentiranim stranicama poput Huffington Posta.

The Daily Caller obećavao je usmjeriti pažnju na originalno izvještavanje umjesto na kolumnistički pristup, ali stranica je bila kritizirana zbog objavljivanja neprovjerenih optužbi protiv demokratskih političara te promoviranja rasističkih i seksističkih stereotipa. Carlson je prekinuo veze sa stranicom 2020. godine.

Dok je gradio svoj utjecaj u medijima, Carlson je također radio kao komentator za CNN, i to početkom 2000-ih prije nego što se pridružio MSNBC-u kako bi vodio večernji program. Tamo je Carlson naglasio svoje konzervativne stavove, postajući sve kritičniji prema imigraciji koju je ponekad nazivao “invazijom”.

Nakon što je prešao na Fox 2009. godine, Carlson se počeo pojavljivati u manjim emisijama mreže, uključujući kratkotrajni angažman kao suvoditelj vikend-emisije jutarnjeg programa, gdje je čak jednom zaspao u programu.

Do 2016. godine bio je spreman za večernji termin, pokrenuvši Tucker Carlson Tonight samo nekoliko dana nakon što je Donald Trump izabran za predsjednika. Debitantska epizoda privukla je gotovo četiri miliona gledaoca.

Međutim, Carlson je dobio još veći zamah sljedeće godine, kada je Fox News otpustio Billa O’Reillyja, svog najpopularnijeg voditelja iz tog vremena. Tada se otvorila prilika da Carlson postane nova zvijezda Foxa, što je on odmah iskoristio.

U vrijeme mandata Donalda Trumpa u Bijeloj kući rasla je popularnost i Tuckera Carlsona, čiju je emisiju neizostavno pratila politička desnica.

S druge strane, Carlson je također postao predmet provjera i meta aktivista koji su ga optuživali za promoviranje rasističkih i nacionalističkih teza, uključujući i takozvanu teoriju “velike zamjene”, koja tvrdi da postoji zavjera koja želi promijeniti demografsku strukturu zapadnih zemalja.

U jednoj emisiji doslovno je predlagao invaziju SAD-a na Kanadu, a također je više puta koristio svoj položaj na Foxu kako bi branio ruskog predsjednika Putina. Njegove kontroverzne izjave nisu promakle Foxu, no unatoč tome mreža mu je uglavnom dopustila da nastavi raditi na svoj način. Potom, u aprilu prošle godine, Tucker Carlson neočekivano je završio svoj mandat na Foxu.

Mreža nije objavila formalan razlog za njegovo otpuštanje, ali Tucker Carlson dobio je otkaz samo nekoliko dana nakon što se Fox News nagodio u čudovišnoj tužbi za klevetu s kompanijom Dominion Voting Systems za iznos od 787,5 miliona dolara zbog širenja izbornih laži putem mreže.

Tužba je također otkrila da je Tucker Carlson kritizirao Trumpa zbog tvrdnji o izbornoj prijevari u privatnim porukama, dok ih je javno podržavao na televiziji.

Nakon nekoliko sedmica tišine, najavio je novi show na društvenoj platformi X, nekadašnjem Twitteru. U decembru je lansirana plaćena streaming usluga, Tucker Carlson Network, koju je predstavio kao oslobođenu od korporativnog utjecaja. Njegov sadržaj i gosti postali su sve ekstremniji.

Objavio je dvosatni intervju s Andrewom Tateom, optuženim u Rumuniji za silovanje, trgovinu ljudima i formiranje organizirane kriminalne grupe radi seksualne eksploatacije žena.

Također je iznenada objavio razgovor s glumcem Kevinom Spaceyjem, optuženim za silovanje muškaraca. No Tucker nikada nije uspio ponovno stvoriti popularnost i dobiti pažnju koju je uživao na Foxu. Možda mu to uspije intervjuom s Vladimirom Putinom.

Izvor: Danas/Večernji list

About The Author