OBJAVLJENI DOBITNICI PULITZEROVIH NAGRADA

Pulitzerove nagrade najuglednija su priznanja u američkom novinarstvu, a dodjeljuju se od 1917. godine prema oporučnoj želji novinskog izdavača Josepha Pulitzera. Više od 2500 novinarskih uradaka bilo je nominovano za neku od 21 nagrade u kategorijama od javnog servisa, udarnih vijesti do komentara, karikatura i fotografija. Sedam nagrada dodjeljuje se za fikciju, dramu, historiju, biografiju, pjesništvo, […]

OBJAVLJENI DOBITNICI PULITZEROVIH NAGRADA

Pulitzerove nagrade najuglednija su priznanja u američkom novinarstvu, a dodjeljuju se od 1917. godine prema oporučnoj želji novinskog izdavača Josepha Pulitzera.

Više od 2500 novinarskih uradaka bilo je nominovano za neku od 21 nagrade u kategorijama od javnog servisa, udarnih vijesti do komentara, karikatura i fotografija.

Sedam nagrada dodjeljuje se za fikciju, dramu, historiju, biografiju, pjesništvo, za nefikciju i muziku.

U devetnaestčlanom vijeću za Pulitzerovu nagradu su prijašnji dobitnici te drugi ugledni novinari i akademici. Dobitnike odabiru uz pomoć 102 člana žirija.

Ovogodišnji dobitnici su: The New York Daily News i ProPublica dobitnici su Pulitzerove nagrade za javno novinarstvo, Charleston Gazette-Mail za istraživačko novinarstvo o proširenoj upotrebi analgetika, novinari The Washington Posta i The New York Timesa, te listovi koji su zajedno s međunarodnim konzorcijem razotkrili Panamske dokumente.

David Fahrenthold iz The Washington Posta dobio je nacionalnu nagradu za izvještavanje o predsjedničkoj kampanji Donalda Trumpa jer je “stvorio model transparentnog novinarstva i praćenja političke kampanje uz istodobno izražavanje sumnje u tvrdnje Donalda Trumpa o velikodušnom finansciranju karitativnih udruga”.

The Daily News, tabloid iz grada New York, te ProPublica, portal specijalizovan za istraživačko novinarstvo, razotkrili su policijsku zloupotrebu zakona o deložacijama zbog čega su stotine uglavnom siromašnih pripadnika manjina ostale bez svojih domova.

Nagrađeni su i novine McClatchy te Miami Herald, koji su bili dio Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara i svojim su tekstovima razjašnjavali na koji su način bogataši, političari i utjecajni ljudi skrivali svoj novac u porezne oaze.

Novinari dnevnika The New York Times dobili su međunarodnu nagradu za izvještavanje o naporima ruskog predsjednika Vladimira Putina da zaštiti ruski utjecaj u inozemstvu.

Više na N1

About The Author