VALTER BRANI RTRS

Plus nedjelje

BNTV
Gost Dnevnika 8. aprila bio je Mladen Bosić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Pitanja koja su obuhvatila aktuelni ekonomsko-politički trenutak u BiH bila su jasna, a gledaoci su dobili jednako jasne odgovore, što rijetko imamo priliku vidjeti u domaćim medijima.
RTRS
Nijedan izvještaj ne izdvajamo.

Minus nedjelje

BNTV
Slučajno ili ne, tek fraza “Republika Srpska i ostatak BiH” iz vremenske prognoze ušla je i u Dnevnik 2. U izvještaju o napadu u metrou u Sankt Peterburgu navodi se da među žrtvama nema građana “RS-a i ostatka BiH”. (Dnevnik 2, treći april, urednica Suzana Rađen-Todorić)
RTRS
Falsifikovanje povijesnih činjenica dio je uređivačke politike Dnevnika Javnog RTV servisa RS-a, bez obzira o kojem periodu govorimo. Iz nedjelje iza nas izdvajamo izvještaj novinarke Vesne Stakić “o petom aprilu (1992. godina)  kada su Srbi shvatili da je rat u BiH neizbježan”. “Tog dana, u skladu s dogovorom političkog i policijskog rukovodstva tadašnje Republike BiH, školu MUP-a na Vracama trebalo je da preuzme srpska specijalna jedinica već podijeljenog MUP-a. Dogovor je izigran. Dočekala ih je paljba naoružanih kursista, većinom muslimana i Hrvata – navodi Stakić u izvještaju. Potom ističe da “na odlučan otpor srpskih specijalaca nisu računali, upali su u vlastitu zamku”. Tvrdi novinarka i da je “Dragan Vikić krenuo na njih sa ni manje ni više nego 500 specijalaca”. Svaki komentar je izlišan.

VALTER BRANI RTRS

Dok Republika Srpska jedva izlazi na kraj s finansijskom krizom, novinar RTRS-a bavio se brojem Nijemaca koje je u filmu Šibe Krvavca pobio Valter

 

BNTV: Republika Srpska i ostatak BiH

3. – 9. april 2017.

NEPOSTOJEĆE PREDSTAVNIŠTVO: Razotkrivanje svih anomalija i obmana kojima se služi vlast RS-a konstanta je uređivačke politike Dnevnika BNTV-a. U ovoj nedjelji bilježimo nastavak priče o nepostojećem predstavništvu RS-a u Izraelu za koje su i ove godine izdvojena budžetska sredstva. To je potvrdio predstavnik izraelskog ministarstva vanjskih poslova za Balkan, koji je naveo da Arie Livne nikada nije bio dio diplomatske službe te države niti je u bilo kakvom zvaničnom odnosu s istim, iako zvaničnici RS-a to tvrde.

ŠTRAJKOVI I NAJAVE: I nedjelju iza nas obilježili su štrajkovi ili njihove najave. Novinar Vladimir Kovačević bavio se stanjem u Željeznicama RS čiji bi radnici mogli ponovo stupiti u štrajk. Uz podsjećanje na ogromne gubitke tog javnog preduzeća i prekomjerno zapošljavanje, Kovačević je prezentirao i izjavu Lidera DNS-a Marka Pavića. Čiji kadar već niz godina upravlja Željeznicama. Sjajan primjer kako vlast pere ruke od odgovornosti podvučen Pavićevim pozivom željezničarima “da odu u Sloveniju pa da vide kako rade njihove željeznice”.

AKCIZE I SIROMAŠTVO: Sve opipljivije siromaštvo građana BiH problem je na kojem se konstantno ukazuje u izvještajima dnevnika. Izdvajamo temu novinarke Tatjane Lukić koja je siromaštvo građana BiH oslikala kroz uporedna primanja i cijene osnovnih životnih namirnica u zemljama regiona. Osnov teme čini anketa među građanima, koji su ustvrdili da se boje da će im najavljeno povećanje akciza na gorivo dodatno pogoršati životni standard. I paralela tome – izjava, isprekidana njegovim smijehom, predsjednika RS-a Milorada Dodika, koji činjenicu da je Dom naroda Parlamenta BiH usvojio povećanje akciza smatra tek pobjedom SNSD-a nad Savezom za promjene.

STALA JAVNA KUHINJA: I kao da život već nije dovoljno težak, evidentno je da ga vlasti samo otežavaju. Primjer je to iz izvještaja iz Brčkog u kojem zbog tenderske procedure već nekoliko mjeseci ne radi javna kuhinja, čime je 200 građana ostalo bez ijednog obroka dnevno.

Izdvojeno

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić već dva mjeseca kao mantru ponavlja fraze “kriza vlasti u BiH” i “na potezu je lider SDA Bakir Izetbegović”. Umjesto što bez ikakvog propitivanja u Dnevniku prenose ove izjave, smatramo da je to pitanje koje zaslužuje da se novinari njime tematski pozabave, tražeći konkretne odgovore.

Ocjena 7

RTRS: Koliko je Nijemaca pobio Valter Perić?

3. – 9. april 2017.

DOBRI I LOŠI MOMCI: Otvaranje stečaja u Banci Srpske, štrajk radnika u bijeljinskoj Banji Dvorovi te prijetnja štrajkom radnika Civilne zaštite RS zbog višemjesečnog neisplaćivanja plata dobili su u Dnevniku petog aprila prostora tačno koliko je i navedeno u ovoj rečenici.

Građani i realni problemi ponovo su ostali na margini političkih dešavanja u već ustaljenom maniru u kojem su uloge podijeljene. Predstavnici vlasti RS-a u pravilu su “dobri momci”; opozicija, odnosno stranke okupljene u Savezu za promjene, oni su loši.

AKCIZE I OKO NJIH: Događaj nedjelje bila je priča oko (ne)usvajanja akciza na naftu i naftne derivate. Gledaoci su u dnevnicima pomno izvještavani zašto su zastupnici SNSD-a i DNS-a iste podržali u Domu naroda Parlamenta BiH. Razlozi zbog kojih je Savez za promjene bio protiv jedva da su spomenuti. I to tako da iz njih javnost ne iščitava motive koji su u interesu građana.

I u ovoj nedjelji bilježili smo prezentiranje izvještaja u kojima nema navedenog izvora informacije. U Dnevniku šestog aprila, pozivajući se na agenciju Srna, prezentirano je istraživanje javnog mnijenja o rejtingu političkih partija u RS-u. Prema istom, SNSD je “pomeo” sve ostale partije, kako svoje koalicijske partnere, tako i poziciju. Ko je istraživanje radio, kada i za čije potrebe, nije navedeno.

I pored najbolje namjere, u istom Dnevniku bilo je nemoguće shvatiti razloge zbog kojih se Gvozden Šarac bavio filmom Valter brani Sarajevo, odnosno Valterom Perićem, komunističkim ilegalcem koji je upravo tog dana 1945. godine poginuo pri oslobođenju Sarajeva. Tek, Šarac navodi kako reditelj filma Šiba Krvavac nije film snimao na povijesnim činjenicama “jer autentični snimci iz ratnog Sarajeva svjedoče da Valter nije pobio toliko Nijemaca kako je to u filmu prikazano”.

Izdvojeno

Teško je u nizu neprofesionalnih izvještaja koji se emituju u dnevnicima RTRS-a izdvojiti minus nedjelje. Stoga i ovog puta upozoravamo da Branka Kusmuk ne odustaje od komentarisanja događaja o kojima izvještava. Tako su se informacije s još jednog saslušanja suspendovanog glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića potpuno izgubile u ličnim opaskama. Kusmuk navodi “omiljen SDA tužilac” ili “SDA i (Dragan) Mektić uz kafe i ručkove pokušavaju da vrate utjecaj na pravosuđe”.

Ocjena 1

Komparativna analiza

Jedan događaj i dva suprotna pristupa vezana su za izvještavanje o povećanju akciza na naftu i naftne derivate. Očekivano, javni servirs RS-a stao je uz vlast, zanemarujući kako će se isto poskupljenje, kako ističu predstavnici Saveza za promjene, odraziti na životni standard građana. Njihov stav mogli su čuti gledatelji Dnevnika BNTV-a.

About The Author