Ojačati ulogu medija da bi se unaprijedio njihov položaj u društvu

Klasični mediji odumiru ili imaju problem da održe korak sa savremenim trendovima koji su donijeli neke nove izazove, kakav je globalan problem lažnih vijesti

Ojačati ulogu medija da bi se unaprijedio njihov položaj u društvu
Foto: maldivesindependent.com

Na online sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 istaknuta je važnost razgovara o tehnološkoj i svakoj drugoj vrsti budućnosti medija u Bosni i Hercegovini, posebno nakon pandemije virusa korona.

Uvodničar online sesije, koja je bila posvećena Svjetskom danu slobode medija, predsjednik Društva novinara BiH Faruk Zupčević mišljenja je da treba ojačati ulogu medija da bi se unaprijedio njihov položaj u društvu, za koji kaže da je trenutno loš.

– Uvjeti u kojima rade novinari su teški. U medijskoj zajednici u BiH potpisani ugovori o radu najčešće su nepovoljni. Najčešće su to ugovori na određeno vrijeme, bez plaćenih doprinosa za zdravstvo i penzijsko osiguranje. Plaće za koje novinari rade u tim medijima su niske, nešto bolje stanje je u javnim servisima – naglasio je.

Dodaje da je i sigurnost rada novinara također upitna. Istrage o slučajevima napada na novinare nisu adekvatne, a sudski sporovi traju dugo. Neki na kraju, kako je kazao, nemaju smisla.

Zupčević je istakao da novinari u BiH profesionalno i odgovorno obavljaju posao, i u vrijeme pandemije, ne šireći strah.

Generalni sekretar Društva novinara BiH Fedžad Forto smatra da je ovo pravo vrijeme da se povede diskusija o budućnosti medija u BiH, ali i tome kakve će posljedice ostaviti na bh. medijsku zajednicu situacija izazvana pandemijom virusa korona.

– Vidjeli smo da živimo u vremenu digitalizacije. Klasični mediji odumiru ili imaju problem da održe korak sa savremenim trendovima koji su nam donijeli neke nove izazove, kakav je globalan problem lažnih vijesti. U vrijeme pandemije vidjeli smo koliko te stvari mogu biti opasne. Koliko smo mi, kao medijska zajednica u BiH, sposobni da se suočimo takvim pojavama – naglasio je Forto.

Novinar Danijal Hadžović osvrnuo se na način kako u doba digitalizacije uspostaviti i očuvati visok standard medija. Kako kaže internet vijesti nude brzinu i mnogo veću slobodu medija, ali zato standardi ispaštaju i kvaliteta tekstova sve je lošija.

– Objavljuju se mnoge neprovjerene vijesti. Sve teže je razlikovati šta je kvalitetna vijest, a šta neka vrsta propagande, polu informacije – kazao je.

Za Svjetski dan slobode medija, iz Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 ističu da novinari, posebno u vrijeme pandemije virusa korona, moraju biti jake i stabilne ličnosti koje se često suočavaju s teškim situacijama te smatraju da je potrebno pažnju posvetiti i njihovom mentalnom zdravlju.

Izvor: Fena

About The Author