RTRS I BNTV: Opali po Federaciji, u njih ima olabavljenih mjera mnogo!

BNTV nastavlja da kritički izvještava o potezima entitetske vlasti. Nasuprot tome, RTRS za povećan broj zaraženih optužuje građane i Federaciju BiH!

RTRS I BNTV: Opali po Federaciji, u njih ima olabavljenih mjera mnogo!
Foto: RTRS

RTRS: Za sve su krivi građani

27. april – 3. maj 2020.

POVEĆAN BROJ OBOLJELIH: U posljednjim danima aprila i devetoj nedjelji od proglašenja pandemije Covida-19, u bh. entitetu Republika Srpska došlo je do naglog skoka broja zaraženih i umrlih građana.

Zvaničnici RS-a za sve su okrivili građane i „njihovo neodgovorno ponašanje“ nakon odluka o popuštanju određenih mjera koje su se odnosile na početak rada zanatskih i uslužnih djelatnosti, te trgovina neprehrambene robe.

Novinari RTRS-a su navedene tvrdnje plasirali gledateljima bez propitivanja da li su dva dana bila dovoljna za rast broja zaraženih. Podsjetit ćemo ovom prilikom da je uredništvo Dnevnika 2 u cijelosti izignorisalo, o čemu smo pisali u prethodnim izvještajima, podatke o proslavi Vaskrsa i okupljanja velikog broja vjernika u hramovima bez poštovanja mjera zaštite i socijalne distance. I sve to u vrijeme najdužeg policijskog sata i bez reagovanja pripadnika policije.

Ne ulazeći u rad struke, ostaje pitanje nije li to, upravo zbog navedenog ponašanja i građana i policije, ali i trajanja vremena inkubacije, mogao biti razlog širenja pandemije.

A ŠTA RADE ONI U FEDERACIJI: Istovremeno, u fokusu dnevnika bila je odluka Kriznog štaba Federacije BiH o ukidanju policijskog sata i karantina na graničnim prelazima. I sve to uz prenošenje tvrdnji vlasti RS-a da će takva mjera „uticati na pogoršanje epidemiološke situacije u RS-u“.

Građanima, koji na dnevnoj osnovi bivaju bombardovani informacijama o svim „naporima vlasti da im sačuvaju zdravlje i život“, ipak nije mogao biti prešućen grubi propust policije RS-a koja je više zdravih osoba s graničnih prelaza sprovela u karantin u kojem borave osobe pozitivne na koronavirus u Banjaluci. I kojima bi utjeha trebala biti da je premijer RS-a “naložio istragu i sankcionisanje odgovornih za ovaj propust“.

NOVČANE KAZNE: Predsjednica RS-a donijela je uredbu o povećanju novčanih kazni za građane koji pri izlasku iz domova ne nose rukavice i zaštitne maske, te se okupljaju u grupama većim od tri lica. Građanima će kazne, osim policije, moći izricati i komunalna policija te pripadnici inspektorata. U vezi s ovim bitno je navesti da se javni servis gotovo dva mjeseca od izbijanja pandemije nije pozabavio podatkom da u slobodnoj prodaji hronično nedostaje jednokratnih maski i rukavica. I da se, kada se pojave, prodaju po neprimjereno visokim cijenama.

NEPOTREBNA OKUPLJANJA: I dok se građanima prijeti kaznama, u nedjelji iza nas u dnevnicima smo svjedočili nepotrebnim okupljanjima entitetskih i lokalnih zvaničnika na otvaranju saobraćajnica bez poštovanja socijalne distance.

Isti slučaj desio se i 1. maja prilikom obilježavanja „godišnjice progona Srba iz Zapadne Slavonije“ u Gradišci.

I ove godine, most i rijeka Sava razdvajali su ne samo dvije države nego i dvije verzije jednog događaja. Jer su istovremeno predstavnici Republike Hrvatske u Okučanima obilježili godišnjicu vojne akcije „Bljesak“, u kojoj je Zapadna Slavonija vraćena pod kontrolu te države.

NOVI KLASTER I BIRANI NOVINARI: U namjeri da amortizuje javno izrečena upozorenja predsjednika Strukovnog sindikata doktora medicine RS da zbog velikog broja zaraženog medicinskog osoblja UKC RS postaje novi klaster, ministar zdravlja RS-a sazvao je press-konferenciju za odabrane medije. Među kojima je bio i RTRS. Javnosti je stoga 2. maja uskraćena mogućnost da dobiju odgovore o ranije objavljenim navodima o izmještanju pacijenata pojedinih odjela iz UKC-a u druge bolničke zgrade i adekvatnoj zaštiti zdravstvenih radnika koji rade van Covid-odjela. Jer novinarima RTRS-a bilo je dovoljno šta kaže ministar zdravlja i da to prihvati kao jedinu vjerodostojnu istinu.

Da li zbog prvomajskih praznika i činjenice da je u RS-u tokom prvog, drugog i trećeg maja na snazi bio policijski sat od podneva do pet sati ujutro, ili drugih razloga, u emitovanim dnevnicima nije bilo dubljeg pristupa  temama iz ekonomije i drugim bitnim segmentima života koji trpe direktne štete od pandemije.

BNTV: Pokretna bolnica

27. april – 3. maj 2020.

O ODNOSU VLASTI PREMA PANDEMIJI: Nizom izvještaja o pozadini dešavanja u vezi s pandemijom koronavirusa, novinari su gledatelje upoznali s time kako se vlast odnosi prema građanima i javnom novcu kojim upravlja.

Najeklatantniji primjer je nabavka pokretne bolnice, za koju se još uvijek ne zna koliko će koštati. Jer su na naplatu iz budžeta RS-a, osim same bolnice koja je koštala 4,2 miliona KM, stigli i podaci da je potrebno osigurati i plaćanje njenog aviotransporta u Banjaluku u iznosu od 379.000 KM.

Bez komentara emitovana je i izjava premijera RS-a koji je pojasnio „da se od drumskog transporta odustalo od straha da neko pokretnu bolnicu ne zaplijeni“!?

GRAĐEVINSKI SEKTOR I POSLJEDICE: Novinari Dnevnika istraživali su i posljedice koje će na privredu RS-a ostaviti pandemija koronavirusa. Izdvajamo temu posvećenu građevinskom sektoru. Iako je dio firmi iz ovog sektora nastavio s radom, upozoreno je na ozbiljan pad prodaje stanova i poslovnih prostora, što bi se moglo nastaviti i nakon pandemije zbog najavljene recesije.

U još težem položaju nalaze se mali poduzetnici iz ugostiteljskih i uslužnih djelatnosti, koji još uvijek nisu uspjeli da od Vlade RS dobiju najavljena sredstva za isplate bruto plata radnicima za mart i april. Ako se ima u vidu činjenica da ne postoje naznake kada će im rad biti omogućen, 60 hiljada radnika sa zebnjom gleda na budućnost.

UDARNI TERMIN: Uredništvo Dnevnika vijesti o koronavirusu i dalje plasira u udarnim terminima i to za cijelu BiH. Informacije o stanju u regionu te zemljama Evrope i svijeta koje su najviše pogođene pandemijom emituju se u drugom dijelu Dnevnika.

Izvještaji i RTRS-a i BNTV-a o događajima u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, koji su se desili 3. maja 1992., i ove su godine potvrdili postojanje duboke podijeljenosti između RS-a i Federacije BiH. Oprečni načini izvještavanja svjedoče suprotnim viđenjima uzroka i posljedica minulog rata u BiH.

About The Author

Plus sedmice

RTRS
Nijedan izvještaj.
BNTV
Pored istraživanja situacije u UKC-u RS u kontekstu širenja zaraze koronavirusom među osobljem i pacijentima, te izvještaja o ozbiljnim propustima prilikom razdvajanja u karantinske smještaje zdravih od zaraženih građana, gledatelji su upoznati i sa stanjem u karantinima u pojedinim gradovima u koje se smještaju državljani BiH nakon dolaska iz inostranstva.

Minus sedmice

RTRS
Informacije o podacima vezanim za pandemiju Covida-19 u Federaciji BiH emituju se po slobodnoj volji uredništva i sažimaju tek u pokoju rečenicu prezentera. Stoga je ključna vijest iz tog bh. entiteta bila afera oko nabavke respiratora koja je povjerena poljoprivrednom gazdinstvu „Srebrna malina“ iz Srebrenice.
BNTV
Nijedan izvještaj.