U 2022. godini ubijeno 67 novinara

Novinari su bili među prvim žrtvama represije s najmanje 375 novinara i medijskih djelatnika iza rešetaka

U 2022. godini ubijeno 67 novinara
Foto: jana-shnipelson-SRReffF4vFA-unsplash

Međunarodna federacija novinara (IFJ), koja predstavlja više od 600.000 novinara iz 146 zemalja, pozvala je međunarodnu zajednicu na konkretne akcije u zaštiti sigurnosti i slobode novinara budući da je zabilježen skok u broju ubijenih ili zatvorenih novinara tokom 2022. godine.

IFJ je objavio najnovije podatke uoči Međunarodnog dana ljudskih prava, koji pokazuju da je u ovoj godini do sada ubijeno 67 novinara i medijskih radnika tokom obavljanja dužnosti u poređenju s 47 ubijenih prošle godine – što je preokret u odnosu na pad zabilježen posljednjih godina.

U ratu u Ukrajini stradalo je 12 medijskih radnika, što je najveći broj u 21 zemlji u kojoj su zabilježeni smrtonosni incidenti, ali vladavina terora kriminalnih organizacija u Meksiku i slom zakona i reda na Haitiju također su pridonijeli porastu ubistava, s 11 u Meksiku i šest ubijenih na Haitiju.

Novinari u Kolumbiji suočeni su s nasiljem koje prijeti da zemlju ponovno pretvoriti u opasnu zonu za novinare i medijske djelatnike i uništiti izglede za slobodu medija nakon političkog rješenja o okončanju desetljeća krvavog građanskog rata.

Novo vodstvo na Filipinima nije donijelo predaha smrtonosnim napadima na novinare s četiri ubistva u prvoj godini predsjedništva Ferdinanda Romualdeza Marcosa Jr., dok je pet novinara izgubilo živote u političkoj krizi u Pakistanu.

Na Bliskom istoku i u arapskom svijetu broj ubistava medijskih profesionalaca porastao je s tri prošle godine na pet, uključujući ubistvo novinarke Al Jazeere Shireen Abu Akleh. Četiri novinara ubijena su u Čadu i Somaliji, što znači da je Afrika zabilježila najmanji broj smrtnih slučajeva u pet regija – Amerika (29), Azija i Pacifik (15), Evropa (14) te Bliski istok i arapski svijet (pet).

– Porast ubistava novinara i drugih medijskih djelatnika ozbiljan je razlog za zabrinutost i još jedan poziv na buđenje vladama širom svijeta da poduzmu mjere u odbrani novinarstva, jednog od ključnih stubova demokratije – rekao je generalni sekretar Anthony Bellanger.

Lista IFJ-a također pokazuje da je politička represija uznapredovala od Kine do Bjelorusije, i od Egipta do Hong Konga, Irana, Mijanmara, Turske i Rusije u pokušaju da ušutka medije i zaustavi proteste za slobodu.

Novinari su bili među prvim žrtvama represije s najmanje 375 novinara i medijskih djelatnika trenutno iza rešetaka, što je novi rekord od kada je IFJ počeo objavljivati popise zatvorenih novinara povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava.

Kina i njezini saveznici u Hong Kongu su na vrhu liste s 84 novinara u zatvoru, a slijede ih Mijanmar (64), Turska (51), Iran (34), Bjelorusija (33), Egipat (23), Rusija i okupirani Krim (29), Saudijska Arabija (11), Jemen (10), Sirija (devet) i Indija (sedam).

Izvor: IFJ

About The Author