Ubistvo pakistanskog novinara u Keniji bilo je unaprijed planirano

Tim za utvrđivanje činjenica koji je poslala pakistanska vlada utvrdio proturječnosti u slučaju smrti Arshada Sharifa

Ubistvo pakistanskog novinara u Keniji bilo je unaprijed planirano

Tim koji je pakistanska vlada poslala kako bi istražio ubistvo poznatog novinara u Nairobiju rekao je da je pronašao nekoliko proturječja u verziji koju su dale kenijske vlasti, te vjeruje da je riječ o ubistvu s predumišljajem.

TV novinar Arshad Sharif, koji je pobjegao iz Pakistana zbog prijetnji po život, ubijen je u oktobru u Nairobiju. Kenijski dužnosnici rekli su da se radilo o pogrešnom identitetu i da su policajci koji su jurili kradljivce automobila otvorili vatru na njegovo vozilo dok je prolazilo kroz blokadu bez zaustavljanja.

Dvočlani tim za utvrđivanje činjenica iz Pakistana koji je otputovao u Keniju i obavio niz razgovora te rekonstruirao mjesto zločina, ali i pregledao telefone i računare ubijenog novinara, u izvještaju na 600 stranica navodi da je Sharifovo ubistvo bilo unaprijed planirano.

– Oba člana tima za utvrđivanje činjenica smatraju da se radi o planiranom ciljanom ubistvu, a ne o pogrešnom identitetu. Vjerovatnije je da je pucano na vozilo koje je stajalo – navodi se u izvještaju koji je predat pakistanskom Vrhovnom sudu.

Kenijske vlasti odbile su komentirati pojedinosti izvještaja, ali je glasnogovornik kenijske Nacionalne policijske službe Resila Onyango kazao je da je istraga u tom slučaju još u toku.

Pakistanski ministar unutrašnjih poslova Rana Sanaullah rekao je, prije objavljivanja izvještaja, da Sharifovo tijelo ima modrice i tragove mučenja, sugerirajući da se radilo o ciljanom ubistvu.

Tim za utvrđivanje činjenica posebno je istaknuo jednu ranu na Sharifovim leđima, rekavši da se čini da je nanesena iz relativno velike blizine. U izvještaju se navodi da nije bilo odgovarajućeg traga proboja metka na sjedištu na kojem je Sharif sjedio kada se navodno dogodila pucnjava.

Izvještaj je također ukazao na očite proturječnosti između izvještaja o autopsiji u Keniji i Pakistanu. Ono u Pakistanu identificiralo je 12 ozljeda na Sharifovom tijelu, dok je kenijski izvještaj identificirao samo dvije ozljede koje se odnose na rane od vatrenog oružja.

Sharif je pobjegao iz Pakistana zbog prijetnji po život, tvrdio je, nakon što je vlada protiv njega registrirala nekoliko slučajeva izdaje.

Izvor: The Guardian

About The Author