NOVI ZAKON O MEDIJIMA MORA BITI PO MJERI ONIH KOJIH SE TIČE

Novi Zakon o medijima je neophodan Crnoj Gori, jer je postojeći u velikoj mjeri prevaziđen, ali on mora imati podršku medijske zajednice – zaključeno je na konferenciji za novinare medijskih organizacija koje su, povodom Dana novinara Crne Gore, raspravljale o Nacrtu Zakona o medijima koji je na javnoj raspravi. Novinarima i novinarkama su se obratili […]

NOVI ZAKON O MEDIJIMA MORA BITI PO MJERI ONIH KOJIH SE TIČE
Foto: Boris Pejović

Novi Zakon o medijima je neophodan Crnoj Gori, jer je postojeći u velikoj mjeri prevaziđen, ali on mora imati podršku medijske zajednice – zaključeno je na konferenciji za novinare medijskih organizacija koje su, povodom Dana novinara Crne Gore, raspravljale o Nacrtu Zakona o medijima koji je na javnoj raspravi.

Novinarima i novinarkama su se obratili predstavnici predstavnici Instituta za medije CG, Media centra, Društva profesionalnih novinara Crne Gore, Sindikata medija (SMCG) i Centra za istraživačko novinarstvo.

“Nacrt Zakona o medijima mora biti dopunjen amandmanima koji će smanjiti uticaj vlasnika medija na redakcije i novinare i omogućiti im da slobodno rade u interesu javnosti, a ne samo do granice gdje interes javnosti nije suprostavljen interesu vlasnika medija. Sindikat medija na tome insistira već godinu, a to je i preporuka iz analize Savjeta Evrope i Evropske komisije, kao i eksperata OEBS-a, o koju se Radna grupa potpuno oglušila”, kazala je predsjednica SMCG, Marijana Camović.

Ona je istakla da je neophodno obavezati medije da imaju statut ili određeni pravilnik u kojem će biti definisana uređivačka politika medija, odnos vlasnika, urednika i novinara, ali i način imenovanja i razrješenja glavnog urednika, o čemu bi i zaposleni morali da se pitaju.

Više na sindikatmedija.me

About The Author