UNRS – Sloboda javne riječi i misli jedan od osnovnih stubova napretka zajednice

Oglašavanje, od kojeg zavise prije svega komercijalni, odnosno nezavisni mediji, prvo je na listi koju zbog ušteda kao izdatak smanjuju privredni subjekti, tako je ugroženo i nezavisno i objektivno izvještavanje

UNRS – Sloboda javne riječi i misli jedan od osnovnih stubova napretka zajednice

Iz Udruženja novinara Republike Srpske (UNRS) ocijenjeno je da je u svakom, a posebno u društvima s demokratskim uređenjem, sloboda javne riječi i misli jedan od osnovnih stubova na kojim počiva napredak i pravičnost zajednice.

– Ukoliko ta vrsta slobode izostane, onda je sloboda da se bira i bude biran na izborima samo simulacija ljudskih prava – navodi UNRS u saopćenju za javnost.

Zbog toga je, kako se ističe, izuzetno važno da se za medijske slobode bori i spominje ih se svaki dan, a ne samo 3. maja.

– Naša obaveza je prvo se prisjetiti svih kolega koje su izgubile život časno vršeći svoje radne obaveze širom svijeta ili su na bilo koji drugi način zbog toga ugroženi ili diskriminirani – navodi se.

Iz UNRS-a podsjećaju da su već drugu godinu novinari univerzalno i svakodnevno izloženi zdravstvenom riziku u nastojanju da prikupe informacije o bolesti Covid-19, te da su po ugroženosti rame uz rame sa zdravstvenim radnicima, policijom, prosvjetom i sličnim zanimanjima.

Navode, također, da novinari u materijalnom smislu dijele sudbinu čitavog društva, čije je uvriježeno funkcioniranje drastično izmijenjeno protuepidemiološkim mjerama.

– Oglašavanje, od kojeg zavise prije svega komercijalni, odnosno nezavisni mediji, prvo je na listi koju zbog ušteda kao izdatak smanjuju privredni subjekti. Na taj način je ugroženo i nezavisno i objektivno izvještavanje – stava su.

Najavili su da će nastaviti javno osuđivati sve negativne pojave u medijskom životu, a do sljedećeg 3. maja namjeravaju pokrenuti inicijative prema zakonodavnim i izvršnim vlastima, kako bi se kroz zakonska rješenja i pravilnike povećala zaštita i nivo prava novinara.

Izvor: Udruženje novinara RS

About The Author