Evropske vlade trebale bi pokazati snažniju političku volju za zaštitu slobode medija

Tokom pandemije zabilježen je veliki porast izvještaja o nasilju nad novinarima, kao i cenzure i odmazde zbog propitivanja vladinih politika

Evropske vlade trebale bi pokazati snažniju političku volju za zaštitu slobode medija

U izjavi objavljenoj povodom Svjetskog dana slobode medija generalna sekretarka Vijeća Evrope Marija Pejčinović Burić pozvala je evropske vlade da pokažu snažniju političku volju u zaštiti novinara i nezavisnog novinarstva kako bi zaustavile pogoršanje slobode medija na evropskom kontinentu.

– Sloboda medija ključni je stup naših demokratija koji se prečesto uzima zdravo za gotovo. Poštovanje slobode medija u mnogim je zemljama u padu. Posljednjih godina svjedoci smo porasta broja slučajeva nasilja i zastrašivanja novinara – kazala je.

Tokom pandemije Covid-19 zabilježen je veliki porast izvještaja o nasilju nad novinarima, kao i cenzure i odmazde zbog propitivanja vladinih politika.

Istovremeno, kvalitetni mediji suočavaju se s ozbiljnim ekonomskim izazovima, a mnogi su novinari ostali bez posla zbog pandemije.

– Vrijeme je da se prisjetimo da su države obvezne osigurati da novinari mogu svoj posao obavljati bez nasilja i zastrašivanja i ispunjavati svoju ulogu javnog “čuvara”, što uključuje držanje javnih vlasti odgovornim za svoje odluke i postupke – dodala je Pejčinović Burić.

Godišnji izvještaj Platforme za zaštitu novinarstva i sigurnost novinara navodi 201 ozbiljan slučaj prijetnje slobodi medija u 47 država članica Vijeća Evrope u 2020. godine što je porast od 40 posto u odnosu na 2019. godinu.

Rekordni broj upozorenja odnosio se na fizičke napade (52 slučaja) i uznemiravanje ili zastrašivanje (70 slučajeva).

Izvor: Vijeće Evrope

About The Author