Skrozza, Ivančić i portal Krik dobitnici Regionalne nagrade ‘Srđan Aleksić’

Skrozza, Ivančić i portal Krik dobitnici Regionalne nagrade ‘Srđan Aleksić’

Skrozza, Ivančić i portal Krik dobitnici Regionalne nagrade ‘Srđan Aleksić’

Dobitnici prve Regionalne novinarske nagrade “Srđan Aleksić“, koje će biti svečano dodijeljene 10. decembra u Banjoj Luci su Tamara Skrozza, u kategoriji ‘Za hrabrost’, Viktor Ivančić u kategoriji ‘Za doprinos zajednici’ i portal Krik u kategoriji ‘Za medije’.

Regionalna novinarska nagrada ‘Srđan Aleksić’ se dodjeljuje za profesionalno i društveno odgovorno medijsko izvještavanje koje rezultira konkretnim dobrobitima za ljude i zajednice (doprinosi pomirenju, zaštiti ljudskih prava, uključivanju marginaliziranih i ranjivih grupa, rodnoj ravnopravnosti, vladavini prava, kulturi dijaloga, borbi protiv govora mržnje i lažnih vijesti ), te za iskazanu novinarsku hrabrost.

– Malo je danas ruku u kojima bi vrijednosti koje promovira nagrada ‘Srđan Aleksić’ bile sigurnije, no što će to biti u rukama novinarke Tamare Skrozze. Onu ‘ljudsku dužnost’, koja je Srđana koštala života, ona kroz svoje tekstove vrši decenijski dosljedno, brižna prema žrtvama i bespoštedna prema počiniocima, imuna na političke pritiske i tabloidna iživljavanja – rečeno je u obrazloženju žirija.

Novinar, urednik, kolumnista i pisac iz Splita Viktor Ivančić, koji je već gotovo četrdeset godina predvodnik slobodnog, nezavisnog i kritičkog novinarstva u Hrvatskoj, ali i na području cijele bivše Jugoslavije, uvjerljivom većinom glasova žirija, proglašen je dobitnikom novinarske nagrade ‘Za doprinos zajednici’.

– Njegovo ime postalo je sinonim hrabroga, prodornog i kritičkog antirežimskog novinarstva. Žiri je svjestan da upravo Ivančiću pripada nagrada za doprinos zajednici s časnim imenom Srđana Aleksića, mladića koji je životom platio pokušaj da zaštiti prijatelja napadnutog samo zato što je bio druge nacije – kazao je žiri.

Naglasili su da je ime Viktora Ivančića, baš kao i ono Srđana Aleksića, najbolji putokaz mladim novinarima kakve profesionalne i etičke kvalitete trebaju prigrliti kada stupaju u novinarsku profesiju.

Portal KRIK prepoznat je kao “jedan od rijetkih medija koji je na sebe preuzeo ogromnu civilizacijsku obavezu da bude nepristrasan, pravičan hroničar jednog od najturobnijih perioda za društvo u Srbiji” i stoga je, odlukom žirija, ovaj portal dobitnik nagrade ‘Za medije’.

Na ovogodišnji konkurs za dodjelu Regionalne nagrade ‘Srđan Aleksić’ stigle su 83 nominacije za 52 novinara i 13 medija, o kojima je odlučivao žiri u sastavu: Ana Hegediš Lalić (Srbija), Boris Pavelić (Hrvatska), Vladan Mićunović (Crna Gora), Berislav Jurič i Elvir Padalović (Bosna i Hercegovina).

Novinarsku nagradu raspisuju Helsinški parlament građana Banja Luka, Mreža za izgradnju mira, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Institut za medije iz Crne Gore i Udruženje za promicanje medijske kulture, umjetnosti i tolerancije “Lupiga-svijet kroz obične oči” iz Hrvatske.

Izvor: Mreža za izgradnju mira

About The Author