BH novinari se pridružili kampanji protiv nasilja nad novinarkama na internetu

Mali broj žrtava takvog nasilja prijavljuje slučajeve napada menadžmentu medija

BH novinari se pridružili kampanji protiv nasilja nad novinarkama na internetu
Foto: thisismoney.co.uk

Međunarodna federacija novinara (IFJ) pokrenula je 25. novembra, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, kampanju sa ciljem ohrabrivanja medijskih organizacija i sindikata medija širom svijeta u borbi za iskorjenjivanje takozvanog online trolovanja novinarki koje su žrtve nasilja na društvenim mrežama i web sajtovima.

Online trolovanje usmjereno je ka ženama iz svih političkih, religijskih i etničkih grupa, a spol i seksualnost su među osnovnim uzrocima ovih napada, dok su novinarke posljednjih godina njihova sve češća meta.

Podrška kolega i vlasnika medija je često neadekvatna, a policija i pravosuđe prilično pasivni prema ovakvim slučajevima – to su ujedno razlozi zbog kojih je mali broj onih koje prijave napad, kažu iz Udruženja BH novinari.

Istraživanje koje je provela Međunarodna federacija novinara u toku 2018. godine pokazalo je da samo polovina žrtava online nasilja (53 posto) prijavi napad menadžmentu medija, sindikatu ili policiji, a da ništa nije urađeno u dvije trećine slučajeva.

Online trolovanje je zdravstveno i sigurnosno pitanje te medijska industrija mora tako da ga posmatra. Vlasnici medija imaju obavezu garantirati sigurnost uposlenicima na radnom mjestu, kao i snažan mehanizam novinarkama za prijavu i zaštitu od online nasilja.

Izvor: Udruženje BH novinari

About The Author