Ruska novinarka optužena za diskreditaciju vojske upućena u psihijatrijsku bolnicu

Ponomarenko se suočava sa 10 godina zatvora zbog objave u Telegramu o ruskom bombardiranju pozorišta u ukrajinskom gradu Mariupolju

Ruska novinarka optužena za diskreditaciju vojske upućena u psihijatrijsku bolnicu

Ruska novinarka Marija Ponomarenko, koja je u aprilu pritvorena u Sankt Peterburgu zbog optužbi za diskreditaciju ruskih oružanih snaga u objavama na društvenim mrežama o ratu u Ukrajini, prebačena je u sibirsku psihijatrijsku bolnicu, potvrdio je njen advokat.

Advokat Sergej Podolski rekao je da će Ponomarenko biti na posmatranju u Altajskoj kliničkoj psihološkoj bolnici 28 dana. Ponomarenko, koja živi i radi u gradu Barnaulu u regionu Altaja i majka je dvoje djece, prebačena je iz Sankt Peterburga u Barnaul krajem prošlog mjeseca.

– Danas sam otišla tamo i predala paket za nju – rekla je novosibirska aktivistkinja Jana Drobhohod za Radio Slobodna Evropa.

– Nije dozvoljeno da prima pisma ili posjete od rodbine. Dozvoljeno joj je da se sastane sa svojim advokatima – kazala je.

Ponomarenko se suočava sa 10 godina zatvora zbog objave u Telegramu o ruskom bombardiranju pozorišta u ukrajinskom gradu Mariupolju u kojem je ubijeno na stotine civila.

Ruski zakon usvojen u martu kriminalizira širenje “lažnih” izvještaja koji “diskreditiraju oružane snage”.

Izvor: RSE

About The Author