Bivši izvršni direktor Googlea kaže da Ukrajina dokazuje vrijednost IT-a u ratu

Pristup satelitskom širokopojasnom sistemu Starlink izolirao je i javnost i ukrajinsku vojsku od ruskog napada na telekomunikacije

Bivši izvršni direktor Googlea kaže da Ukrajina dokazuje vrijednost IT-a u ratu
Foto: PC Press

Ukrajina je bila vrlo učinkovit poligon za korištenje savremene informacijske tehnologije u ratu, od satelitskih antena do aplikacija za pametne telefone, kazao je bivši izvršni direktor Googlea Eric Schmidt.

Schmidt, sada konsultant američke vlade za umjetnu inteligenciju, rekao je novinarima nakon 36-satnog posjeta zemlji da je civilni tehnološki sektor ključan za obranu Kijeva. Dokaz je došao dan nakon što su ruske trupe izvršile invaziju 24. februara.

Nakon dugog zastoja, ukrajinsko zakonodavno tijelo okupilo se kako bi se dogovorilo o ključnom koraku za zaštitu svih vladinih podataka od ruskih hakera i napada.

– U jednom su danu održali sastanak parlamenta i promijenili taj zakon… prebacili su sve svoje podatke s vladinih poslužitelja u Kijevu u oblak. Rat je svima dao politički izgovor da učine pravu stvar – rekao je Schmidt.

Drugi ključni potez došao je s donacijom američkog tehnološkog milijardera Elona Muska za pristup njegovom satelitskom širokopojasnom sistemu Starlink, učinkovito izolirajući i javnost i ukrajinsku vojsku od ruskog napada na telekomunikacije.

Musk i donatori poslali su oko 20.000 zemaljskih terminala s malim antenama koje su omogućile svakodnevne prijenose, kao i pomoć borcima s podacima o ciljanju. To je spriječilo ključni pogodak ruskih napadača.

– Elon Musk je ovdje istinski heroj. Ovo je omogućilo da strategija zatvaranja interneta od strane opozicije propadne – rekao je Schmidt.

Funkcija pod nazivom “E-Neprijatelj” dodana je popularnoj aplikaciji Diia koja se koristila za vladine usluge koja je dopuštala ljudima da prijave stvari poput štete od granatiranja ili ukoliko su vidjeli ruske trupe.

Šifrirani švicarski chat servis nazvan Threema omogućio je korisnicima slanje takvih podataka vojsci bez otkrivanja svog identiteta.

Vojska bi svaki dan dobivala hiljade takvih izvještaja, rekao je Schmidt, i filtrirala bi ih programima umjetne inteligencije. Svodili bi ih na mete korištenjem računarske inteligencije i ljudske inteligencije i na kraju krenuli na njih.

– Dakle, ako razmislite o tome, evo što su imali: imali su internet koji je ostao uključen, imali su zaštićene vladine podatke i način na koji im građani daju obavještajne informacije – kazao je.

Ukrajina, dugo inkubator programiranja, kao i ilegalnih hakerskih vještina, ima veliku IT radnu snagu koja je bila u stanju pokrenuti kibernetičke napade na Rusiju, provaljivanjem u njihove komunikacije.

Zemlja je također vješto koristila biometrijske tehnike i tehnike prepoznavanja lica kako bi identificirala ruske trupe umiješane u zločine, poput masakra u Buchi početkom rata. Osim toga, ukrajinski programeri bili su vješti u izradi dronova korisnih u ratu.

Izvor: AFP

About The Author