Dobitnica Nobelove nagrade oslobođena optužbi za utaju poreza

Ressa je kazala da su optužbe bile su politički motivirane te da su predstavljale drsku zlouporaba ovlasti

Dobitnica Nobelove nagrade oslobođena optužbi za utaju poreza
Foto: bbc.com

Filipinsku nobelovku Mariju Ressu i njezinu novinsku stranicu Rappler sud je oslobodio optužbi za utaju poreza, presudom koju su nadzornici medija i grupe za ljudska prava opisali kao pobjedu za slobodu medija i vladavinu prava.

Ressa, dobitnica Nobelove nagrade za mir 2021. godine i voditeljica Rapplera, koja je stekla reputaciju svojim detaljnim izvještavanjem i strogim nadzorom bivšeg predsjednika Rodriga Dutertea i njegovog smrtonosnog rata protiv droge.

– Ova oslobađajuća presuda nije samo za Rappler nego za svakog Filipinca koji je ikada bio nepravedno optužen. Te optužbe bile su politički motivirane i drska su zlouporaba ovlasti – kazala je Ressa nakon presude, opisujući je kao pobjedu za pravdu i istinu.

Slučaj utaje poreza proizašao je iz optužbi Državne agencije za prihode koja je tvrdila da je Rappler izostavio iz svojih poreznih prijava prihode od prodaje 2015. godine, što je kasnije postalo temelj regulatoru za medija da im oduzme licencu.

Porezni sud je presudom oslobodio Ressu i Rappler jer tužilaštvo nije uspjelo dokazati njihovu krivnju izvan razumne sumnje, a filipinsko Ministarstvo pravosuđa saopćilo je da poštuje odluku suda.

Ressa, 59, trenutno je puštena iz zatvora jer se žalila na šestogodišnju zatvorsku kaznu izrečenu 2020. godine zbog presude za klevetu. Od 2018. godine bori se protiv niza tužbi države koje su osmišljene kao dio obrasca uznemiravanja.

Njezino stanje izazvalo je međunarodnu zabrinutost zbog medijskog uznemiravanja na Filipinima, koji su opisani kao jedno od najopasnijih mjesta u Aziji za novinare.

Filipini su na 147. mjestu od 180 zemalja na Svjetskom indeksu slobode medija za 2022. godine, a Odbor za zaštitu novinara svrstao je Filipine na sedmo mjesto u svijetu prema svom indeksu nekažnjivosti za 2021. godine koji prati smrt medijskih djelatnika čije su ubice oslobođene.

Izvor: Reuters

About The Author