Dok traje rat u Ukrajini medijima novi zakon

Ukrajinska vlada pozvana na reformu novog zakona o medijima koji proširuje spektar izvansudskih sankcija protiv medija

Dok traje rat u Ukrajini medijima novi zakon
Foto: International Media Support / Ilustracija

Ukrajinske novinarske organizacije upozorile su da novi Zakon o medijima koji je 29. decembra potpisao predsjednik Volodymir Zelensky ugrožava slobodu medija osuđujući višestruke problematične odredbe, počevši od političke ovisnosti državnog regulatora i širenje spektra izvansudskih sankcija protiv medija.

Predsjednik Zelensky potpisao je kontroverzni zakon kojim se proširuju regulatorne ovlasti vlade nad medijima, a novi zakon dopušta državnom medijskom regulatoru, Nacionalnom vijeću za televiziju i radiodifuziju (NTRBC), da regulira štampane i online medije, kao i internet, televiziju, radio i online platforme poput YouTubea i društvenih mreža.

Također, novi zakon daje državnom medijskom regulatoru pravo da novčano kazni medijske kuće, oduzme im dozvole i privremeno blokira izdavanje određenih publikacija i to bez sudske odluke.

NTRBC je ustavno tijelo u kojem polovinu članova imenuje predsjednik, a drugu polovinu parlament, koji je pod kontrolom propredsjedničke većine što ukazuje da državni medijski regulator potpada pod potpunu kontrolu ukrajinskih vlasti.

Nacionalni sindikat novinara Ukrajine (NUJU) pozdravio je provedbu audiovizualne direktive EU-a, koja je uključena u novi zakon kao i modernizaciju ukrajinskog medijskog zakonodavstva, ali naglašavaju da bi vlasti trebale voditi široki dijalog s novinarima i realnim medijskim sektorom prilikom uvođenja novih pravila.

– U prošlosti su ukrajinski novinari uvijek bili pokretačka snaga novih medijskih zakona, jer su ih vidjeli kao alat za zaštitu slobode izražavanja i profesije. Trenutno među novinarima ne vidimo aktivnih pobornika zakona. Tačnije, riječ je o zakonu koji ima za cilj ojačati državnu regulaciju medija – stsva su.

S druge strane, Nezavisni medijski sindikat Ukrajine (IMTUU) ocjenjuje da ukrajinski dužnosnici, putem medija koje kontroliraju, pokreću kampanju za diskreditaciju onih koji konstruktivno kritiziraju određene odredbe zakona, umjesto da rade na nedostacima zakona i pokrenu potreban dijalog s profesionalnim sektorom.

– To nas tjera da strahujemo što nas čeka nakon pune primjene zakona: vladini dužnosnici će one koji se ne slažu s njihovom vizijom proglasiti neprijateljima zemlje ili stranim agentima. Ovakva perspektiva državne i političke regulacije medija u potpunoj je suprotnosti sa željom ukrajinskog civilnog društva za evropskim integracijama – kazao je predsjednik IMTUU Serhiy Shturkhetskyy.

Međunarodna i Evropska federacija novinara (IFJ-EFJ) pozvale su Evropsku komisiju i Vijeće Evrope da uvjere ukrajinske vlasti da preispitaju zakon, uz konsultacije s novinarskim organizacijama i medijima.

– Državni regulator s takvim ovlastima sankcioniranja, a da nije prošao niti sudski postupak, ne može biti pod potpunom kontrolom Vlade. Novinarski sindikati nisu konsultirani o posljednjoj verziji zakona – rekla je predsjednica EFJ-a Maja Sever

Predsjednik IFJ-a Dominique Pradalié je naglasio da je sloboda medija i pluralizam u opasnosti u Ukrajini prema novom zakonu o medijima, koji bi mogao stvoriti sistemske probleme za demokratiju u zemlji, jer proširuje državnu kontrolu nad medijima.

Izvor: IFJ

About The Author