Umjetna inteligencija već se koristi u raznim institucijama u SAD-u

Upotreba umjetne inteligencije će se samo povećavati, ali kakve opasnosti donosi?

Umjetna inteligencija već se koristi u raznim institucijama u SAD-u
Foto: Daily Star

Nedavna oluja upozorenja o umjetnoj inteligenciji i načinu na koji ona transformira učenje, mijenja pravne, finansijske i organizacijske funkcije te preoblikuje društvenu i kulturnu interakciju, uglavnom je izostavila ulogu koju ona već ima u upravljanju.

Vlade u Sjedinjenim Američkim Državama na svim nivoima pokušavaju prijeći s programskog modela pružanja usluga na model usmjeren na građane.

Los Angeles, drugi po veličini grad u SAD-u, pionir je na tom području, otkrivajući tehnologije koje pomažu pojednostaviti birokratske funkcije od zapošljavanja policije do plaćanja kazni za parkiranje preko popunjavanja rupa na cesti ili lociranja resursa.

Za sada je napredak umjetne inteligencije ograničen na automatizaciju. Kada je ChatGPT nedavno upitan o tome kako bi mogao promijeniti način na koji se ljudi odnose s vladom, odgovorio je da “sljedeća generacija umjetne inteligencije, koja uključuje ChatGPT, ima potencijal promijeniti način na koji vlade komuniciraju sa svojim građanima.”

No protok informacija i automatizirane operacije samo su jedan aspekt upravljanja koji se može ažurirati. Umjetna inteligencija, definirana kao tehnologija koja može misliti ljudski, djelovati ljudski, razmišljati racionalno ili djelovati racionalno, također je blizu korištenja za pojednostavljenje političkog i birokratskog posla donošenja politika.

To je bio napredak u odnosu na studiju objavljenu četiri godine ranije koja je upozorila da vlade nastavljaju funkcionirati “na način na koji su stoljećima radile, sa strukturama koje su hijerarhijske i birokratske” i da je ubrzana brzina društvenih promjena “prevelika za većinu vlade za rukovanje u njihovom trenutnom obliku”.

Prema Darrellu Westu, višem saradniku u Centru za tehnološke inovacije na Institutu Brookings, AI usmjerena na vlade mogla bi biti značajna i transformativna. Kaže da postoji mnogo načina na koje umjetna inteligencija može učiniti vladu učinkovitijom.

Međutim, nedavna studija Brookingsa otkrila je da je Googleov AI izjavio da “Rusija nije trebala napasti Ukrajinu 2022. godine”, dok je ChatGPT izjavio: “Kao jezični model AI-a, nije prikladno da izražavam mišljenje ili zauzimam stranu o političkim pitanjima” što postavlja pitanja pristasnosti.

Ranije ovog mjeseca, Bidenova administracija pozvala je na strože mjere za testiranje sigurnosti alata umjetne inteligencije kao što je ChatGPT, za koje se kaže da su dosegli 100 miliona korisnika brže od bilo koje prethodne aplikacije, prije nego što budu javno objavljeni.

– Sada postoji povećan nivo zabrinutosti, s obzirom na tempo inovacija, da se to mora raditi odgovorno – rekao je pomoćnik ministra trgovine Alan Davidson. Predsjednika Bidena nedavno su pitali je li tehnologija opasna. “To ostaje da se vidi. Moglo bi biti”, rekao je.

Poštenost i pravednost algoritama dobri su samo onoliko koliko je dobro i programiranje podataka koje je u njihovoj osnovi. “Posljednjih nekoliko desetljeća dopuštali smo tehnološkim kompanijama da odlučuju, stoga trebamo bolje algoritme i veći nadzor”, kaže West.

Upitan bi li umjetna inteligencija ikada mogla postati predsjednik SAD-a, ChatGPT je odgovorio: “Kao model jezika umjetne inteligencije, nemam fizičke sposobnosti da obnašam predsjedničku dužnost.” Izložio je i druge prepreke, uključujući ustavne zahtjeve da se mora biti rođeni građanin, imati najmanje 35 godina i boraviti u SAD-u 14 godina.

Izvor: The Guardian

About The Author