Ubistva novinara se udvostručila u 2020. godini

U Meksiku je ove godine desila gotovo trećina ubistava novinara te je ta zemlja najsmrtonosnija država za medije

Ubistva novinara se udvostručila u 2020. godini
Foto: Ilustracija

Broj novinara ubijenih na poslu i zbog njihovog rada tokom 2020. godine više je nego udvostručen, navodi se u izvještaju Komiteta za zaštitu novinara (CPJ). U odnosu na deset ubistava prošle godine, ove godine je ubijeno 30 novinara, a zabilježen je 21 slučaj represije.

Prema novom izvještaju Komiteta za zaštitu novinara Meksiko je u 2020. godine bio najsmrtonosnija država za medije, gdje se desila gotovo trećina ubistava novinara u ovoj godini.

U Meksiku je ubijeno devet novinara u 2020. godini što ukupno čini brojku od 120 ubijenih novinara od 2000. godine. Tokom novembra ubijena su tri novinara u deset dana.

Novinari koji izvještavaju u Meksiku rade u okruženju nasilnih krijumčara droge i ukorijenjene korupcije, a predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador nije pokazao političku volju za borbu protiv nekažnjivosti ubistava novinara.

Nedavno su ubistvo i niz prijetnji medijima od strane osumnjičene kriminalne bande desetkovali izvještavanje u gradu Iguala, u državi Guerrero. U Meksiku 90 posto ubistava novinara ostaje nerazjašnjeno.

Širom svijeta, najčešće su sumnje za ubistva novinara išle na račun kriminalnih grupa. Međutim, u jednom posebno zastrašujućem slučaju, vladini službenici u Iranu pogubili su novinara Roohallaha Zama 12. decembra nakon što je osuđen na smrt zbog izvještavanja o antivladinim protestima 2017. godine.

Budući da je bio zatvoren od 1. decembra, Zam je bio naveden i na godišnjem popisu zatvorenih novinara CPJ-a – ove godine broj zatvorenih novinara dostigli su rekord.

Iako su ubistva porasla u 2020. godini, broj direktnih smrtnih slučajeva zbog borbenih dejstava na terenu je tri i pao je na najniži nivo od 2000. godine, jer je pandemija COVID-19 dominirala medijskom pažnjom i otežavala putovanja.

Trojica novinara ubijenih u borbi dokumentirali su sukob na sjeveru Sirije, a poginuli su tokom zračnih napada za koje se sumnjiče ruske snage udružene s Basharom al-Assadom.

Uprkos padu broja ubistava povezanih s unakrsnom vatrom, zemlje u sukobu i dalje su opasne za medije. U ponedjeljak, 21. decembra ubijen je još jedan afganistanski novinar u gradu Gazhni na istoku zemlje – peti ubijeni ove godine u Afganistanu.

Izvor: CPJ/Radio Slobodna Evropa

About The Author