U turbulentnoj 2020. godini novinari se suočili s brojnim izazovima

Pandemija, prirodne nepogode, protesti samo su neki od izazova na koje su mediji morali odgovoriti

U turbulentnoj 2020. godini novinari se suočili s brojnim izazovima

U ovoj nezaboravnoj turbulentnoj godini koju ispraćamo novinari širom svijeta pratili su pandemiju, opasne proteste, prirodne katastrofe, sukobe, izbore i druge brojne događaje koji su mijenjali život.

Izvjestitelji, voditelji, fotografi, snimatelji i tehničari medijski radnici koji su javnosti donosili najvažnije priče iz 2020. godine riskirali su vlastitu sigurnost, psihološki su bili maltretirani i suočili su se povećanim online nasiljem.

Hitni tim Komiteta za zaštitu novinara (CPJ) u 2020. godini podržao je nezapamćen broj novinara. CPJ je pomogao više od 750 novinara pojedinačnim savjetovanjima o sigurnosti, webinarima i savjetima o ličnoj zaštiti.

Stoga je ova svjetska novinarska organizacija napravila pregled najvažnijih događaja koji su obilježili turbulentnu godinu za nama. Sumirali su i najveće sigurnosne probleme s kojima su se suočili medijski djelatnici.

Novinari koji su pokrivali pandemiju Covida-19 morali su brzo reagirati da bi se zaštitili od virusa, istovremeno pokrivajući najveću vijest generacije. CPJ je u odmah u februaru objavio prvu verziju sigurnosnih savjeta za zaštitu od virusa koju su kasnije ažurirali.

Fizička sigurnost nije bila jedina briga novinara koji su izvještavali o Covidu-19. Petina novinara koji su odgovorili na oktobarsko istraživanje Međunarodnog centra za novinare (ICFJ) potvrdilo je da je njihovo iskustvo online uznemiravanja bilo “puno gore” tokom pandemije.

Istraživanje je također pokazalo da je 70 posto novinara osjetilo psihološke i emocionalne posljedice uzrokovane Covid-19 krizom što je bio i najteži aspekt njihova rada tokom pandemije.

Protesti su bjesnili širom svijeta ove godine i prije i nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila koronavirus punom pandemijom u martu. Početkom 2020. godine CPJ je objavio sigurnosne savjete za proteste u Iraku, Indiji i Libanu, a nedavno je podijelio opće sigurnosne informacije novinarima koji izvještavaju o nemirima u Bjelorusiji.

Covid-19 donio je dodatne rizike novinarima koji izvještavaju o protestima, gdje se okuplja veliki broj ljudi, a sigurnosne snage su bacale suzavce i druge nadražujuće sastojke zbog čega su ljudi kašljali i uklanjali maske.

Smrt Georgea Floyda tokom policijskog pritvaranja u Minneapolisu krajem maja pokrenulo je val protesta širom Sjedinjenih Američkih Država kada su zabilježeni napadi bez presedana na novinare, uglavnom od onih koji provode zakon.

Američki Tracker za slobodu medija, čiji je CPJ osnivač, provjerava više od 980 prijavljenih slučajeva kršenja slobode medija povezanih s protestima.

Eksplozija se prolomila lukom u Bejrutu 4. augusta. U eksploziji, koju je uzrokovalo nekoliko hiljada tona zapuštenih zaliha amonijevog nitrata, poginulo je više od 200 ljudi, a povrijeđeno je njih više od 6.000, navodi The Guardian.

Novinari u Bejrutu, čvorištu novinara na Bliskom istoku, odmah su počeli izvještavati o tome, iako su neki teško povrijeđeni u eksploziji. Neki novinari koji su s CPJ razgovarali o svom iskustvu u praćenju posljedica eksplozije, rekli su da je podrška mentalnom zdravlju bila presudna.

Izvještavanje o posljedicama eksplozije predstavljalo je izazov za novinare koje su u narednim danima napadale snage sigurnosti i učesnici protesta.

Razorni požari pogodili su dijelove Australije, Brazila i zapada SAD-a u 2020. godini, a postoje dokazi da su oni sve češći, navodi Science Brief web stranica koja daje recenzije naučnih studija o različitim temama uključujući klimatske promjene.

Intervjui CPJ-a s novinarima koji su izvještavali o požarima – neki to rade desetljećima, a neki prvi put – naglasili su važnost nošenja odgovarajuće opreme i danak koji izvještavanje o požarima može imati na mentalno zdravlje.

U septembru je izbio šestosedmični rat između Armenije i Azerbejdžana zbog odcjepljene regije Nagorno-Karabah. Najmanje šest novinara teško je povrijeđeno dok su izvještavali o ratu.

Novinarka BBC-a koja je razgovarala s CPJ-om rekla je da je najveći izazov tokom izvještavanja o Nagorno-Karabahu bio ostati na sigurnom. Njezin je tim nosio pancirke i kacige, a u slučaju granatiranja pokušao je boraviti u hotelima s podrumom.

Američki predsjednički izbori donijeli su niz rizika za izvještavanje. Početkom godine CPJ je objavio sigurnosni priručnik za američke izbore, gdje su naglašeni rizici od protesta, skupova te online i digitalnih napada na novinare koji su prate izbore.

Pandemija Covid-19 i trajni protesti protiv policijske brutalnosti u SAD-u bili su dodatni elementi nesigurnosti, a tome je doprinio neobično dugotrajan postupak ovjeravanja izbornih rezultata.

Američki Tracker za slobodu medija dokumentirao je najmanje 60 prijavljenih slučajeva kršenja slobode medija povezanih s izborima, uključujući fizičke napade pristaša predsjednika Donalda Trumpa i hapšenja.

CPJ je pozvao novoizabranog predsjednika Joea Bidena da podrži slobodu medija i imenuje posebnog izaslanika za slobodu medija koji će predstavljati njegovu upravu gdje god su novinari u opasnosti.

Izvor: CPJ

About The Author