Pregled RSF-a: 50 novinara ubijeno u 2020. godini

RSF je izvijestio i o 387 novinara koji su na kraju ove godine bili u pritvoru zbog njihovog rada

Pregled RSF-a: 50 novinara ubijeno u 2020. godini

Ukupno 50 novinara ubijeno je širom svijeta 2020. godine, prema drugom dijelu godišnjeg pregleda nasilja nad novinarima, koji su objavili Reporteri bez granica (RSF). Iako broj ubijenih novinara u zemljama u ratu i dalje pada, u zemljama koje nisu u ratu novinari se ubijaju sve više.

RSF je identificirao 50 slučajeva ubijenih novinara u vezi s njihovim radom od 1. januara do 15. decembra 2020. godine, što je približno broju iz 2019. godine kada su ubijena 53 novinara iako je ove godine manje novinara radilo na terenu zbog pandemije Covida-19.

Više je novinara ubijeno u zemljama za koje nisu u ratu. U 2016. godini 58 posto smrtnih slučajeva ubistava dogodilo se u ratnim područjima. Sada je 32 posto smrtnih slučajeva novinara evidentirano u ratom zahvaćenim zemljama poput Sirije ili Jemena ili u zemljama u sukobima poput Afganistana i Iraka.

Drugim riječima, 68 posto (više od dvije trećine) smrtnih slučajeva je u zemljama u kojima nema ratnih dejstava prije svega u Meksiku (osam ubijenih novinara), Indiji (četiri), Filipinima (tri) i Hondurasu (tri).

Od svih novinara ubijenih u vezi s njihovim radom u 2020. godini, 84 posto bili su svjesno meta i namjerno ubijeno, u poređenju s 63 posto u 2019. godini. Neki su ubijeni na posebno barbarski način.

Najopasnija zemlja za novinare ove godine bio je Meksiko, a RSF izvještaju se ukazuje na veze između krijumčara droge i političara te da su novinari koji izvještavaju o tome bili žrtve “barbarskih ubistava”, međutim niko nije kažnjen za ta ubistva.

Pet novinara je ubijeno u ratom zahvaćenom Afganistanu, gdje su napadi intenzivirani tokom prethodnih mjeseci uprkos mirovnim razgovorima Vlade i talibana.

Ukazano je i na slučaj iranskog novinara Ruhollaha Zama, koji je pogubljen u decembru nakon što je vodio popularni kanal na društvenim mrežama na kojem su se okupljali protivnici režima.

– Svjetsko nasilje i dalje se događa nad novinarima. Neki mogu pomisliti da su novinari samo žrtve rizika svoje profesije, ali novinari su sve češće meta kada istražuju ili pokrivaju osjetljive teme – kazao je glavni tajnik RSF-a Christophe Deloire.

Kao i u prošlosti, najopasnije su priče o slučajevima lokalne korupcije ili zloupotrebe javnih sredstava (10 novinara ubijeno je zbog toga) ili istrage o aktivnostima organiziranog kriminala (četvero novinara ubijeno je zbog toga), dok je sedam novinara ubijeno izvještavajući o protestima.

RSF je izvijestio i o 387 novinara koji su na kraju ove godine bili u pritvoru zbog njihovog rada. To je gotovo isto kao i prije godinu dana i znači da je broj pritvorenih novinara širom svijeta još uvijek na historijski visokom nivou.

U 2020. godini također je zabilježen porast broja pritvorenih novinarki za 35 posto, a hapšenja novinara četverostruko su povećana tokom prva tri mjeseca širenja Covida-19 širom svijeta. Četrnaest novinara koji su uhapšeni zbog izvještavanja o pandemiji još uvijek su u pritvoru.

Izvor: Reporteri bez granica (RSF)

About The Author