(V)LAŽNE VIJESTI: Bakir Izetbegović i SDA konačno podržali Povorku ponosa

IZ NAŠE ARHIVE: Povorka se smatra jednim od najbitnijih civilizacijskih i kulturnih događaja postratnog Sarajeva. Takva stvar ne može proći bez Stranke demokratske akcije, piše u tajnom kominikeu

(V)LAŽNE VIJESTI: Bakir Izetbegović i SDA konačno podržali Povorku ponosa

 

Kako ekskluzivno saznaje agencija Fake & Spin, rukovodstvo Stranke demokratske akcije, na čelu s predsjednikom Bakirom Izetbegovićem, radikalno mijenja stav o prvoj Povorci ponosa, koja će se u septembru održati u Sarajevu.

– SDA je ostarila i okoštala u istrošenim političkim obrascima – rekao je Izetbegović na neformalnom sastanku s najbližim saradnicima. Koji su mahom prihvatili njegove direktive. – Moramo krenuti u susret svima. Nije dovoljno otvoriti vrata samo Srbima i Hrvatima. LGBT populacija također vapi za našom političkom podrškom i dužnost nam je da im je damo. Ovo je 21. vijek, stvari se iz temelja mijenjaju. Političke snage koje nisu u stanju pratiti civilizacijske promjene bit će pregažene.

Izetbegović je, navode anonimni, ali provjereni izvori agencije Fake & Spin, rekao da bi ovakav strateški zaokret mogao naići na izvjesne otpore u stranci, ali da to ne smije obeshrabriti rukovodstvo. Po njegovom mišljenju, ovaj strateški manevar ravan je Titovom rušenju mosta u Četvrtoj neprijateljskoj ofanzivi, kada je preko noći Neretva premošćena improviziranim prelazom, a Nijemci ponovo nasamareni.

– Pazite dobro šta se dešava u slučaju da ih podržimo – argumentirao je Izetbegović. – SDA tada naglo izbija u prvi plan kao progresivna snaga. Zašto da to prepustimo Našoj stranci i SDP-u?! A Sarajevo otima kulturološki primat Mostaru i Banjoj Luci, koji se bore za titulu evropske prijestolnice kulture. Možete li zamisliti gej paradu u Banjoj Luci? Naravno da ne možete, tamo će Lukač za koju heftu početi da tuče i žene koje idu na pijacu. U Mostaru je također nezamislivo, tamo nikakva parada zbog gomila smeća nije moguća. Ostaje samo Sarajevo. U ovom trenutku i mi smo zatucani kao i oni, po ovom LGBT pitanju možda i zatucaniji, ali u tome i jeste najveća prilika za SDA.

Politika je proaktivna djelatnost, navodno je rekao Izetbegović i pozvao Fadila Novalića da maksimalno oprezno u javnosti govori o ovom pitanju. Novalić je nedavno izjavio kako je Vlada Federacije BiH „progutala“ zakon koji regulira ovu problematiku. Ko biva, morali smo, inače ne bismo nikada. Takav trpeći stav, ono Karadžićevo „usvojimo samo ono na šta nas primoraju“, u oštroj je suprotnosti s novom idejom Bakira Izetbegovića, koji je najavio da će se pridružiti povorci, da će čak stati na njeno čelo i tako preduhitriti Nermina Nikšića i Predraga Kojovića u njihovom demagoškom ulagivanju progresivnoj javnosti.

– Ako bude kakvih batina, i to ćemo otrpjeti – hrabro je zaključio Izetbegović ovaj sastanak. – Sarajevo jeste postalo zaguljen grad, očekujemo ružne i oštre reakcije, ali tako se vodi prava politika. Beskompromisno, hrabro, bez kalkulacija. Uostalom, o fizičkim napadima nećemo razmišljati mi, to je posao za policiju.  

 

                                                                 (Ovaj tekst je satiričnog karaktera)

About The Author