Bjeloruski aktivist koji je kritizirao vladu pronađen mrtav u Kijevu

Shishov je bio žestoki kritičar bjeloruskog čelnika Aleksandra Lukašenka čija je pobjeda na prošlogodišnjim izborima izazvala masovne proteste u toj zemlji

Bjeloruski aktivist koji je kritizirao vladu pronađen mrtav u Kijevu

Vitaly Shishov, bjeloruski aktivist u izgnanstvu pronađen je obješen u parku u Kijevu. Bio je otvoreni kritičar vlasti u Bjelorusiji i organizirao je skupove protiv vlade u glavnom gradu Ukrajine.

Nakon što je prošle jeseni napustio Bjelorusiju tokom velikih protuvladinih protesta u kojima je učestvovao, 26-godišnjak je osnovao i vodio organizaciju sa sjedištem u Kijevu koja je pomogla Bjelorusima koji su bježali od progona.

Policija kaže da je njegova smrt bila samoubistvo ili ubistvo urađeno tako da izgleda kao samoubistvo. Njegove kolege optužuju bjeloruske sigurnosne službe da su ga ubile, dok vlasti u Minsku nisu komentirale taj događaj.

Shishov je bio žestoki kritičar bjeloruskog čelnika Aleksandra Lukašenka čija je pobjeda na prošlogodišnjim izborima izazvala masovne proteste u toj zemlji. Shishov ga je u jednom postu opisao kao “krvoločno čudovište” i “diktatora”.

U Kijevu je osnovao Bjelorusku kuću u Ukrajini (BDU). Grupa pomaže Bjelorusima u bijegu da pronađu smještaj, posao i pravne savjete. Kijev je postao utočište za Bjeloruse koji su bježali od progona režima.

Shishova je grupa organizirala skupove i bila uključena u opozicione događaje poput sjedenja ispred bjeloruske ambasade te događaja organiziranog u spomen na bjelorusku postsovjetsku nezavisnost.

Ihor (24), član grupe koji je odbio dati svoje prezime, rekao je da je grupa napisala priručnike koji će pomoći Bjelorusima da se nasele i pravno riješe svoj status.

– Nije bježao. Savjetovao je ljude kako napustiti Bjelorusiju, organizirao je pomoć u hrani… Pisao je postove s informacijama, člancima. Sve je učinio. Vitalyja su pratili, a zabilježen je slučaj da ga je automobil pratio ravno iz Kijeva – kazao je.

Yuri Shchuchko, blizak prijatelj i aktivist, rekao je da je Shishov vodio nekoliko kanala na Telegram messengeru koje je Bjelorusija označila kao “ekstremističke”.

Njegov partner je u ponedjeljak prijavio nestanak Shishova nakon što se nije vratio kući s trčanja.

Shchuchko je rekao da je identificirao Shishovo tijelo i da je policajac na mjestu događaja rekao da je Shishov imao slomljen nos.

Policija je kasnije rekla da nije imao slomljen nos, ali da je bilo ogrebotina na nosu i koljenu. Rečeno je da je potrebno odgovarajuće ispitivanje kako bi se utvrdilo da li je bio pretučen.

Izvor: Reuters

About The Author