Ribeiro: Sumorna slika slobode medija u regiji OSCE-a

U šest mjeseci reagirano je na incidente fizičkih napada na medijske djelatnike u devet zemalja, uključujući Bosnu i Hercegovinu

Ribeiro: Sumorna slika slobode medija u regiji OSCE-a
Foto: OSCE

Kad posmatram slobodu medija u regiji OSCE-a vidim sumornu sliku, kazala je predstavnica OSCE-a za slobodu medija Teresa Ribeiro predstavljajući polugodišnji izvještaj Stalnom vijeću OSCE-a u Beču.

Ribeiro je izrazila zabrinutost zbog grubih kršenja slobode govora i prava novinara u proteklom periodu, podsjećajući na ubistvo dvojice nedavno ubijenih novinara u regiji OSCE-a.

– Ova ubistva užasan su udarac za sve medije, društvo i sve nas jer pokazuju da još uvijek živimo u regiji u kojoj novinari doslovno riskiraju živote radeći svoj posao – dodala je.

Ribeiro navodi u izvještaju dva brutalna ubistva novinara Giorgosa Karaivaza u Grčkoj i ubistvo radijskog voditelja Hazıma Özsua u Turskoj koji dolaze u nizu ubistava novinara u regiji OSCE-a podsjećajući na ubistvo Daphne Caruana Galizije koja je ubijena 2017. godine, Jána Kuciaka 2018. godine i Lyra McKeea i Vadima Komarova 2019. godine.

– Ti su novinari platili najvišu cijenu za svoj posao, ali i drugi su često suočeni s nasiljem i uznemiravanjem. Ukupno sam reagirala na incidente fizičkih napada u devet zemalja – Armeniji, Bosni i Hercegovini, Bjelorusiji, Grčkoj, Crnoj Gori, Nizozemskoj, Ruskoj Federaciji, Tadžikistana i Turskoj putem sedam tweetova i direktne korespondencije s državama – kaže Riberio.

Od početka 2021. godine Ured OSCE-a za slobodu medija učestvovao je u 12 događaja i aktivnosti povezanih sa sigurnošću novinarki među kojima je i virtualni okrugli stol koji je organizirala Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini o uznemiravanju žena u javnoj sferi.

Osvrnula se na očigledno kršenje slobode medija u brojnim zemaljama, ponajviše u Bjelorusiji, gdje je veliki broj novinara zadržan i fizički napadnut i gdje su uvedeni novi propisi koji krše slobodu izražavanja.

Također je spomenula mnoga manje vidljiva pitanja koja negativno utiču na slobodu medija i prava novinara, a koja čine novi sistemski pristup koji utišava kritičke glasove i razara pluralizam medija.

Izvještaj ukazuje na rastuće nepovjerenje prema novinarima i anti-medijsko raspoloženje, sve veću zloupotrebu novinara, upotrebu pravnih sredstava i samovoljno zadržavanje da bi se ometalo i uznemiravalo novinare i postupno ograničila slobodnog protoka informacija.

Ribeiro je također spomenula izazove koje predstavlja sve veća važnost internetske sfere, uključujući dezinformacije i sve veću upotrebu umjetne inteligencije.

– Kad se sagledaju u njihovom ukupnom kontekstu, takvi događaji mogu i vodit će postupnom, ali određenom propadanju slobode koju svi imamo i koju bismo trebali držati – naglasila je.

Kako je zaključila, sigurnost novinara ostat će u vrhu prioriteta, a sigurnost medijskih djelatnika ima široki koncept koji uključuje fizičku, ekonomsku, psihološku i tehnološku sigurnost i kao vrlo važno, puno poštivanje vladavine zakona.

Izvor: OSCE

About The Author