Talijanski novinar Mattia Sorbi ranjen blizu borbene linije u Ukrajini

Sorbi je u Ukrajini radio za talijansku državnu radioteleviziju Rai, a radio je i za televizijski kanal La7 i novine La Repubblica

Talijanski novinar Mattia Sorbi ranjen blizu borbene linije u Ukrajini
Foto: International Media Support / Ilustracija

Talijanski novinar Mattia Sorbi ranjen, a njegov vozač je navodno ubijen, u blizini borbene linije između ukrajinskih i ruskih snaga u regiji Herson.

Mattia Sorbi, slobodni dopisnik koji je radio za nekoliko talijanskih medija, prebačen je u bolnicu na teritoriju pod ruskom okupacijom nakon što je automobil u kojem je putovao navodno prije nekoliko dana prešao preko mine.

Talijansko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da je u kontaktu s novinarom. “Dobro je zbrinut, imamo pozitivne vijesti o njegovom zdravstvenom stanju. Radimo na tome da ga sigurno vratimo u Italiju što je prije moguće”, navodi se u saopćenju ministarstva.

Sorbi je u Ukrajini radio za talijansku državnu radioteleviziju Rai, a radio je i za televizijski kanal La7 i novine La Repubblica. Nestanak su prijavile kolege prije nekoliko dana.

Pojavio se u četvrtak u video snimkama koje su emitirale brojne ruske TV stanice pod državnom kontrolom. Na snimci se vidi kako je Sorbi u bolnici, može pričati, iako osjeća očite bolove.

– Uzeli smo taksi i otišli u Aleksandrivku. Rečeno nam je da je sigurno – rekao je Sorbi na talijanskom u snimci. Nije jasno kada je video snimljen.

U TV izvještajima prikazan je i neimenovani ruski vojnik koji je tvrdio da je spasio Sorbija. Vojnik je rekao da je novinarov automobil eksplodirao u minskom polju na prvoj liniji i da su ruski vojnici pružili prvu pomoć prije nego što su automobil vratili na ruske položaje dok je izbjegavao ukrajinsku vatru.

Puno toga ostaje nejasno u vezi s incidentom, uključujući tačno kada se dogodio i koliko su pouzdani ruski izvještaji o tome što se dogodilo.

Njemački novinar objavio je na Facebooku da je bio u kontaktu sa Sorbijem krajem augusta, kada je Talijan rekao da planira uzeti taksi iz grada Mykolaiva do sela Aleksandrivka, blizu fronte. Nakon toga Sorbi je prestao odgovarati na pozive i poruke.

Sorbi je prethodno radio kao freelancer za Zvezdu, rusku televizijsku mrežu koju vodi Ministarstvo odbrane te zemlje.

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da se incident dogodio 29. augusta i da je bio “provokacija” ukrajinskih snaga, koje su poslale Sorbija prema minskom polju. Nisu ponudili nikakav dokaz za tu tvrdnju.

Ukrajina je prošle sedmice rekla da je pokrenula ofenzive u nekoliko smjerova u južnoj regiji, ali je od tada objavila nekoliko detalja i nastavlja insistirati na “režimu šutnje” iz strateških razloga, s privremenom zabranom novinarima da putuju na prve linije fronta na jugu kako bi izvještavali o toku borbi.

Talijanski mediji izvijestili su da je Sorbi u četvrtak objavio poruku na Facebooku u kojoj je napisao da je sada dobro, te da je bio izvan komunikacije “zbog problema s telefonskim linijama”.

Krajem augusta Reporteri bez granica objavili su da je osam novinara ubijeno otkako je Rusija započela svoju invaziju na Ukrajinu u februaru.

Izvor: The Guardian

About The Author