Leone: BiH je prodata ekonomskim grupacijama

Ugledni italijanski novinar Luca Leone napisao je više knjiga u čijem je središtu Bosna i Hercegovina

Leone: BiH je prodata ekonomskim grupacijama
Luca Leone rođen je 1970. godine u mjestu Albano LazialeUstupljeno Al Jazeeri

Italijanski novinar, osnivač i glavni urednik izdavačke kuće “Infinito edizioni“ Luca Leone autor je više od 20 knjiga od kojih su mnoge posvećene Bosni i Hercegovini te se s pravom može nazvati njenim velikim prijateljem.

Među knjigama koje su publikovane za “Infinito edizioni“ u intervjuu za Aljazeeru s ponosom izdvaja naslove: “Srebrenica – Dani srama“ (2005), “Bosna Expres“ (2010), “Pozdravi iz Sarajeva“ (2011), “Gadovi Sarajeva“ (2014) te “Srebrenica – Negirana pravda“ (2015) i “Eden – Raj može ubiti“ (2016).

Ovaj ugledni novinar, romanopisac i esejista pojašnjava kada i kako se u njemu javila želja da se bavi BiH, njenom prošlošću i strahotama koje su je zadesile u periodu 1992-1995 i kaže da je u kontakt sa BiH došao tek nakon rata.

– U toku sukoba od 1992 do 1995. godine, kojeg vi s pravom nazivate agresijom, studirao sam u Rimu. Bio sam student bez novca, i kao većina mojih zemljaka tada, danas još više, bio sam slabo informiran o svemu što se dešavalo u BiH. Nakon završetka studija počeo sam posjećivati mjesta gdje su se okupljali bosanskohercegovački građani različitih nacionalnosti – uvijek sam govorio, a i antropološki je tako, da je, bar za italijansku javnost, pogrešno i varljivo govoriti o etnijama. Ovako su mislili i naši prijatelji, Predrag Matvejević i Giacomo Scotti. Oni su mi otvorili oči i ukazali na ono što se desilo i što se tada dešavalo u BiH – prisjetio se Leone.

S mnogo pitanja na koja je tražio odgovore, o svom je trošku došao trajektom iz Ancone u Split, pa onda preko Mostara do Sarajeva gdje ga je čekala prijateljica, Bosanka, koja mu je bila prevodilac. Jedan od njegovih prvih susreta bilo je slučajno viđenje s Jovanom Divjakom, baš u srcu Baščaršije. Nekoliko godina kasnije, Leonova izdavačka kuća objavila je njegovu knjigu na italijanskom jeziku “Sarajevo, mon amour” (“Sarajevo, ljubavi moja“).

– Mislim da sam u BiH svakoraznim prijevoznim sredstvima došao najmanje 50 puta. Nikada nisam želio da naučim vaš jezik jer sam sebi, iz različitih razloga, svaki put kada sam dolazio govorio da je to posljednji put. A onda, ponovo sam se vraćao, ponovo sebi govorio isto i ponovo kršio svoje obećanje. Više nego što sam prijatelj BiH, ja sam iskreni prijatelj Bosanaca i Hercegovaca, prijatelj ljudi i neizmjerne baštine koju u sebi nose. Prijatelj sam i mjesta koja su mjesta moje duše – ističe Leone.

Još i danas se, kako je rekao, pita da li će sljedeći put kada dođe u BiH biti posljednji.

– Ovo “posljednji put“ osjećam pomalo kao “oslobođanje”, istovremeno pomalo i kao najgoru nesreću koja mi se može desiti. A onda, kada dođem u Sarajevo i kada me moja prijateljica Ita Fočak dočeka riječima “dobro došao kući”, znam da trebam požuriti da sa česme ispred Husrev-begove džamije popijem gutljaj vode. Već tada sam siguran da ću ponovo doći – kaže italijanski novinar.

Njegov rad koji se odnosi na BiH gotovo u cjelini nastajao je u godinama nakon završetka rata. Osim tri knjige koje govore o sukobu, od kojih je jedna iz štampe izašla u martu ove godine, a koja je posvećena tragediji koja se 1992. desila u Prijedoru, ostali dio njegovog pisanja odnosi se na posljednjih 25 godina.

Luca Leone rođen je 1970. godine u mjestu Albano Laziale u Italiji. Diplomirao je na fakultetu političkih nauka. Osnivač je i glavni urednik izdavačke kuće “Infinito edizioni“ te saradnik i dopisnik mnogih novinskih agencija.

Izvor: Aljazeera/Alen Zečević

About The Author