EFJ poziva crnogorske vlasti da oslobode novinara osuđenog na 18 mjeseci zatvora

Apelacioni sud će 12. septembra razmatrati presudu istraživačkom novinaru Jovu Martinoviću

EFJ poziva crnogorske vlasti da oslobode novinara osuđenog na 18 mjeseci zatvora
EFJ

Evropska federacija novinara (EFJ) i ostale medijske organizacije pozvale su crnogorske vlasti da oslobode istraživačkog novinara Jova Martinovića, koji je prvostepenom presudom osuđen na 18 mjeseci zatvorske kazne zbog krijumčarenja marihuane i kriminalnog udruživanje, usprkos uvjerljivim dokazima da su njegove jedine veze s organiziranim kriminalom bile novinarske veze.

Apelacioni sud će 12. septembra razmatrati presudu kojom su Duško Martinović i osmočlana grupa, u koju je svrstan i Jovo Martinović, osuđeni na ukupno 18 godina i osam mjeseci zatvora.

Jovo Martinović specijaliziran je za praćenje organiziranog kriminala za vodeće međunarodne medije kao što su “The Economist”, “Financial Times”, “NPR”, “BBC” i dobitnik je nagrade  “Peter Mackler” za hrabro i etičko izvještavanje za 2018. godinu.

Presudom Višeg suda u Crnoj Gori Martinović je 15. janura osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 18 mjeseci, pod optužbom za trgovinu drogom i kriminalno udruživanje, usprkos uvjerljivim dokazima da su njegove veze sa organiziranim kriminalom bile isključivo rezultat njegovog istraživačkog izvještavanja.

Martinović je uhapšen 22. oktobra 2015. i u pritvoru je zadržan skoro 15 mjeseci, nakon čega je privremeno oslobođen.

 – Nedostatak pravde i zaštite slobodnih i nezavisnih medija u Crnoj Gori izaziva veliku zabrinutost i mora se rješavati krajnje hitno i odlučno jer su nezavisni, pluralistički i snažni mediji kamen temeljac svakog demokratskog društva – navodi se u pismu upućenom crnogorskim zvaničnicima.

Između ostalog, istaknuto je da, je iako je Crna Gora na Svjetskom indeksu medijskih sloboda za 2018. godinu organizacije “Reporteri bez granica” od ukupno 180 zemalja još uvijek na 104. mjestu, potrebno hitno garantiranje krivičnog gonjenja zločina protiv novinara, rješavanje uplitanja Vlade u novinarske aktivnosti te borba protiv podsticanja nasilja nad novinarima.

Potpisnici pisma su, osim “Evropske federacija novinara” (EFJ), “Reporteri bez granica” (RSF), “Article 19”, “Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore” (CIN-CG), “Evropski centar za slobodu štampe i medija” (ECPMF), “Index on Censorship”, “Međunarodni institut za štampu” (IPI), “Osservatorio Balcani e Caucaso Transeuropa” (OBCT), “Ossigeno per l’informazione” (Italija) i “Medijska organizacija jugoistočne Evrope” (SEEMO).

Izvor: Evropska federacija novinara (EFJ)

About The Author