Bala i Vivuya dobitnice nagrade Michael Elliott za priče o otkrivanju dječjeg zanemarivanja

One će dobiti novčanu nagradu i učestvovati u prilagođenom digitalnom programu osmišljenom za daljnji profesionalni razvoj

Bala i Vivuya dobitnice nagrade Michael Elliott za priče o otkrivanju dječjeg zanemarivanja
Foto: ICFJ

Zainab Bala izvjestiteljica koja je razotkrila pogubno zanemarivanje djece u Nigeriji i Bernadette Vivuya novinarka koja je otkrila dječji rad u rudnicima u Demokratskoj Republici Kongo, dobitnice su nagrade za izvrsnost Michael Elliott za 2021. godinu.

Bala je producirala film The Almajiri, potresan dokumentarac koji se fokusirao na djecu na sjeveru Nigerije koja su napustila svoje domove radi obrazovanja u glavnom gradu države, gdje su ih njihovi vjeroučitelji zanemarivali i zlostavljali. Na snimkama je pokazala kako su neka djeca bila vezana lancima, a druga prisiljena moliti za hranu.

Pobjednički rad Vivuye usredotočio se na djecu u Kongu koja su radila u rudnicima za sirovine koje se koriste u izradi kondenzatora za elektroničke uređaje. Objava Equal Times pokazala je kako su kongoanska djeca koja se suočavaju sa siromaštvom prisiljena na takav posao i izvan globalnog cilja okončanja dječjeg rada.

Suci su također bili impresionirani radom Samar Medhat iz Egipta, čiji se istraživački rad, egipatski mrtvački lijesovi, fokusirao na prevarante koji su lažirali vlastitu smrt kako bi prevarili osiguravajuća društva.

Prestižnu nagradu dodjeljuje Međunarodni centar za novinare (ICFJ) u partnerstvu s ONE i porodicom Elliott. Osnovana je 2016. godine u čast Michaela Elliotta, izvanrednog urednika i filantropa čiji je život bio dokaz moći pripovijedanja da bi se svjedočilo o poboljšanju društvene zbilje.

Nagrada ima za cilj unaprijediti rad novih novinara u Africi koji nastoje ojačati glas ljudi i poboljšati njihovu dobrobit. Među prethodnim pobjednicima su kenijski novinari Mercy Juma i Dorcas Wangira, te nigerijski novinari Abubakar Ibrahim i Kiki Mordi.

– Oduševljena sam što velikodušnost donatora, uz podršku časopisa The Economist, omogućuje da program po prvi put ove godine nagradi dva pobjednika – kazala je Emma Oxford, udovica Michaela Elliotta.

Bala i Vivuya dobit će novčanu nagradu i učestvovat će u prilagođenom digitalnom programu osmišljenom za daljnji njihov profesionalni razvoj. Razmijenit će znanja s novinarima iz vodećih američkih i britanskih redakcija i naučiti nove vještine od medijskih mentora.

Elliott je bio glavni urednik u časopisima The Economist, Newsweek i Time prije nego što je postao izvršni direktor ONE-a. Strastveni pisac i urednik s darom za razotkrivanje složenih pitanja, osvijetlio je globalna razvojna pitanja i ljude u njihovom središtu.

Dugogodišnji član odbora ICFJ-a, Elliott je zagovarao novinarstvo kao alat za osnaživanje. Kao izvršni direktor ONE-a lobirao je za poboljšanje života svih Afrikanaca.

Neposredno prije prerane smrti 2016. godine, govorio je o svom snu da osnuje nagradu koja će okupiti njegovo uvjerenje da novinarstvo ima uticaj za predanošću napretku u Africi.

Izvor: Međunarodni centar za novinare (ICFJ)

About The Author