Nije najavljena pres-konferencija, možete stajati ispred i čekati izjave

Ako vam, osiguramo govornicu, to će značiti da ipak održavamo pres-konferenciju

Nije najavljena pres-konferencija, možete stajati ispred i čekati izjave

Predstavnici gotovo svih medija koji imaju redakcije u Sarajevu ili Istočnom Sarajevu okupili su se danas u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske kako bi pratili sastanak bh. političkih lidera.

Sastali su se predsjednici Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Milorad Dodik kako bi razgovarali o rješenju brojnih pitanja i blokada među tim koalicionim partnerima koji čine vlast na državnom nivou u Bosni i Hercegovini.

Novinari, snimatelji i fotoreporteri pri dolasku pred zgradu zamoljeni su da uđu unutra kako bi se izvršile sve sigurnosne provjere i uz poštovanje epidemioloških mjera uvedenih zbog širenja novog koronavirusa. To su svi i učinili.

Čekali su početak sastanka kada su uvedeni u salu koja je inače predviđena za održavanje pres-konferencija i koja za to ispunjava sve uvjete. U njoj je naime moguće ispoštovati i sve epidemiološke mjere računajući posebno fizičku distancu od najmanje metar i pol.

Nakon što su se svi postavili za snimanje izjava lidera, osiguranje u zgradi zamolio je novinare da ipak napuste zgradu i izjave čekaju ispred vrata.

Kako je lako i pretpostaviti u takvim uvjetima naravno nije moguće zadržati bilo kakvu udaljenost jer brojne mikrofone i diktafone trebaju držati novinari zbijeni jedan uz drugog bez ikakve i minimalne udaljenosti kako bi snimili izjave.

Zbog svega toga zamolili su uposlenike u zgradi da im bar osiguraju govornicu na kojoj bi mogli postaviti snimače, ali dobili su objašnjenje da ukoliko bi se to dogodilo izjave bi se zvale pres-konferencija, a lideri je nisu najavili.

Paradoksalno u situaciji kakva je trenutna u Bosni i Hercegovini sa sve većim brojem zaraženih novim virusom korona po dolasku lidera novinari su zbijeni jedan uz drugog pokušali snimiti njihove izjave u kojima je rečeno da su se oko malo čega dogovorili.

O tome se na društvenim medijima oglasilo i Društvo novinara BiH, ali sve to samo je još jedna konstatacija odnosa predstavnika bh. vlasti prema medijskim djelatnicima i njihovom poslu.

Nažalost nije to niti prva, a vjerovatno neće biti ni posljednja takva situacija jer bez obzira na upućene pozive udruženja i novinara da im se osiguraju uvjeti za rad to se još uvijek nije dogodilo.

About The Author