BHT1 I FTV: Nije bilbord čaršija, ali noćas udara

BHT1 je s mjerom napravio priloge o bilbordima u Bužimu i Zenici, ali je podbacio s nekim drugim informacijama. FTV nije propitivao samohvalu Vlade Kantona Sarajevo, a kandidaturu Jelene Trivić je profesionalno odradio

BHT1 I FTV: Nije bilbord čaršija, ali noćas udara

BHT1: Može li ekonomija biti top tema u 2022. godini?

  1. decembar 2021. – 3. januar 2022.

CRTICA UMJESTO PRILOGA: BHT1 početkom prošle sedmice donosi više bitnih vijesti u formi kratke crte, bez da su priređeni prilozi (Željana Mehmedika). Povećava se iznos porodiljskih naknada u Kantonu Sarajevo, plin će poskupiti do 40 odsto, Jelena Trivić je kandidatkinja opozicije na mjesto predsjednice Republike Srpske, Savjet ministara je ispunio svega jedno obećanje od ukupno 189… Skoro svaka od ovih vijesti je mogla biti obrađena u dužem prilogu, a neke su i morale biti. PDP je prva veća politička partija koja je otvorila karte za predstojeće opšte izbore, a državna televizija o tome javlja u dvanaestoj minuti, kratko prenoseći izjavu njihove kandidatkinje. Šta o tome misli ostatak opozicije? Vijest o katastrofalnim rezultatima rada Savjeta ministara, koji nisu imali kada ispuniti data obećanja jer se rijetko  sastaju, trebala je biti praćena komentarima iz opozicije. Umjesto toga, samo smo čuli podatak da je u dosadašnjem radu ispunjeno tek jedno obećanje.

PRAZNICI KAO POVOD ZA POLITIČKE OBRAČUNE: U BiH sve može postati predmet političkih rasprava, pa i praznične čestitke. Urednik Anel Nurković donosi prilog iz Bužima, opštine čiji je načelnik skinuo bilborde na kojima premijer kantona čestita građanima Božić i Novu godinu jer je to smatrao uvredljivim pošto se radi o čisto bošnjačkoj sredini. BHT1 donosi priču iz Zenice gdje je osvanuo plakat koji podsjeća Bošnjake da jelka nije dio njihove tradicije. Priča se zavrtila i na društvenim mrežama, gdje su mnogi osudili napade na novogodišnje praznike. Raduje to što javna televizija nije padala u vatru, već su donijeli iznijansiran prilog u kojem je bilo mjesta za sve strane, te su na nekoliko mjesta podvukli da postoje snažne reakcije i oštre osude dijela javnosti na protivprazničnu kampanju. Prilog iz Bužima je pokazao da tamo postoji neslaganje načelnika i dijela opštinske većine, te da su bilbordi izgleda bili samo povod za politički obračun. Prenijet je i stav Islamske zajednice, koja je ponovila da poštuje sve praznike koji se praznuju u BiH te da ih redovno čestitaju svima.

A ŠTA NAS ČEKA U 2022. GODINI? BHT1 u novu godinu ulazi s analizom ekonomskih kretanja i nimalo optimističnim prognozama za prvi kvartal 2022. (Blažica Krišto). Oporavak je moguć na duže staze, kada se oporave globalna tržišta, ali inflacija i dalje prijeti. Ekonomske teme su udarna priča svuda u svijetu zbog energetske krize i inflacije koja ne jenjava, pa je dobro što i kod nas dobijaju na pažnji, posebno jer naši političari odbijaju pričati o BDP-u, prosječnoj plati i sličnim indikatorima. Medijima ovdje možemo poželjeti da u novoj godini, koja je ujedno i izborna, nametnu ekonomiju i mjerljive indikatore kao top temu od prvorazrednog javnog interesa. Biće to nikada teži izazov u javnosti u kojoj vodeći političari svako malo zveckaju oružjem i radije mjere nacionalni ponos od ekonomskog uspjeha.

OCJENA: 3

FTV: Kako je Vlada Kantona Sarajevo odom ispraćena iz stare godine

  1. decembar 2021. – 3. januar 2022.

SASTAVLJANJE ILI RASTAVLJANJE OPOZICIJE: Za razliku od BHT1, FTV je vijest da je Jelena Trivić kandidatkinja PDP-a za predsjednicu manjeg entiteta ispratio prilogom u kojem je postavljeno više pitanja (Merima Adembegović). Šta će na kandidaturu reći DNS, a šta SDS? Čuli smo i komentare Nenada Nešića, a u narednim danima i Mirka Šarovića i Nebojšu Vukanovića. Urednica Dejana Regoje dan poslije se pita da li se to opozicija u Republici Srpskoj sastavlja ili rastavlja? Je li DNS opozicija opoziciji? FTV donosi sočne političke priče s dosta nagađanja i pretpostavki. Baš kako i treba. Dnevna politika nije nauka pa da se novinari ustručavaju pretpostavljati i nagađati.

VLADA KOJOJ SE NEMA ŠTA PRIGOVORITI: No, ako su političke teme u Republici Srpskoj ispraćene atraktivno i sa znatiželjom, to ne možemo reći za način kako je ispraćen novogodišnji presjek Vlade Kantona Sarajevo (KS). Vlada koja je pod reflektorima medija više nego i jedna druga, sazvala je prazničnu press-konferenciju na kojoj su se pohvalili rezultatima rada, proglašavajući se transparentnom vlašću koja je pionir u borbi protiv korupcije. Povećano interesovanje za kabinet Edina Forte je razumljivo, jer radi se o timu koji vodi ekonomski najjači dio zemlje, a razumljivi su i hvalospjevi koje oni sami sebi pišu. A šta je teško razumjeti? To što je urednica Regoje i sama podlegla slavljeničko-prazničnoj atmosferi, pa je u prilogu rečeno da se Vladi KS ne može ništa prigovoriti što su povećali naknade za porodilje, kao i da su godinu dobro završili. U nastavku ne čujemo na osnovu čega to FTV zaključuje da je Vlada Kantona Sarajevo dobro završila godinu. Da li taj zaključak izvode na osnovu uvida u javne finansije? Ili zbog povećanog životnog standarda? Reformisanih javnih preduzeća? Na samo jednom mjestu se kaže da ih protivnici nazivaju Facebook-vladom, ali se onda odmah nastavlja s pozitivnim ocjenama. Zadaća javnih medija nije da pišu ode bilo kojoj vlasti, već da objektivno i trezveno sumiraju njihove (ne)uspjehe i rezultate rada, te da na prvom mjestu daju opoziciji i kritičarima prostor da iznesu svoje mišljenje. FTV u priči o Vladi KS ništa od toga nije ispoštovala.

MJERE POMOĆI POD LUPOM: Priča o Vladi KS je prošla bez opozicije i kritike, ali ona o porodiljskim naknadama nije. Federalna je od početka pratila vijest da će ekonomski najjači kanton u zemlji svim porodiljama povećati višemjesečnu naknadu na bezmalo hiljadu maraka. Vijest je odjeknula u svim medijima, a na FTV-u su se odmah upitali kakvo je stanje u drugim kantonima. Da li je moguće ujednačiti naknade? Je li to populizam ili pametna mjera? Urednica Maida Muhović na kraju donosi kritike demografa koji ističu da takve i slične mjere pomoći nisu održive i teško mogu same preokrenuti depopulacioni trend.

OCJENA: 5

KOMPARATIVNA ANALIZA: Kako se primičemo izborima, sve su češći primjeri narušene političke ravnoteže. BHT1 je bio uspavan u sedmici praznika, pa jedva da su upratili prvu veću izbornu kandidaturu, odnosno objavu PDP-a da je Jelena Trivić njihova kandidatkinja za mjesto predsjednice Republike Srpske. Federalna je novogodišnje hvalospjeve Vlade KS, koja je sumirala rezultate dosadašnjeg rada, ispratila u slavljeničkom tonu, ne dajući prostora opoziciji i kritikama. Obje televizije sve češće izvještavaju o inflaciji i ekonomskim trendovima, a BHT1 je u tom tonu počeo novu godinu, pa je uputno upitati se mogu li mediji u ovoj godini nametnuti ekonomiju kao top političku temu u zemlji u kojoj su i jelke i praznične čestitke povod za političke obračune? I sam pokušaj bi već bio uspjeh.

Plus sedmice

BHT1

Ekonomske prognoze, praćenje inflacije i novih poskupljenja sve su češće dio Dnevnika 2.

FTV

FTV je pomno ispratio kandidaturu Jelene Trivić i posljednja politička dešavanja u Republici Srpskoj.

 

Minus sedmice

BHT1

Mnoge vijesti su samo isporučene u vidu kratke crte sa nekoliko osnovnih informacija, bez da su date u formi priloga.

FTV

Novogodišnji hvalospjevi Vlade KS morali su biti praćeni izjavama iz opozicije.

About The Author