FTV I BHT1: Zašto nasilje u Banjaluci nije udarna vijest?

Izgleda da je policijska brutalnost postala toliko uobičajena da je niko ozbiljno ne problematizira

FTV I BHT1: Zašto nasilje u Banjaluci nije udarna vijest?
Foto: Orašje news

FTV: O ubistvu Edina Gačića

12.- 18. februar 2019.

ODGOVORNOST ZA IZGOVORENU RIJEČ SAGOVORNIKA: Potjera za višestrukim ubicom Edinom Gačićem i njegova likvidacija imali su snažan medijski odjek. FTV je u utorak (urednica Antonija Avram) razgovarao s mještanima iz područja gdje je Gačić ubijen, a pojedine izjave u kojima sagovornici ističu kako im je drago što je bjegunac ubijen nisu bile primjerene. Te izjave vode ka sekundarnoj viktimizaciji počinioca zločina njegovom potpunom dehumanizacijom. S druge strane, one su bile očekivane jer je u javnosti zavladao opravdani strah, ali tu do izražaja dolazi uloga urednika, koji bi trebali paziti da ne dobije baš svaka izjava mještana svoju ekranizaciju.

KADA JE OPRAVDANO RAZGOVARATI S OKRUŽENJEM ZLOČINCA? Dan poslije i dalje su se sabirali odjeci Gačićevog ubistva. Novinarka Lejla Džin se sada izbliza bavila njegovom ličnošću, vremenom provedenim u Banjaluci i time kako je tekao pokušaj njegove resocijalizacije. Opet smo mogli čuti zabrinute komšije, sada iz mjesta gdje je živio, koji su s TV-publikom podijelili svoja strašna svjedočanstva. No, bitna razlika je sada bila u tome što je za novinarku to sve bio uvod u veoma bitan razgovor sa sagovornikom koji je pokušao opisati socijalnu rehabilitaciju do juče najtraženijeg čovjeka u BiH. Iz njegovih riječi smo mogli saznati kako su izgledali ti pokušaji i koliko su uspješni bili. Dakle, ako se Gačić profiliše, tj. ako se njegova društvena opasnost prikazuje s ciljem da nam se predstavi tema šireg značaja, onda je opravdano osjenčiti njegov nimalo veseo portret. Ali ako se to čini samo da se umnoži strah, onda je posrijedi senzacionalizam.

IZDVOJENO: Prilog o imenovanju Dalide Burzić na mjesto sutkinje Suda BiH dočekan je oštrim komentarima u dobrom dijelu javnosti (četvrtak, Amra Zaklan). FTV je ispratio njeno imenovanje glasovima njenih kritičara, ali i umjerenijim osvrtima u kojima se isticalo da je ponekad teško dokazati javne kritike. Šta je upadljivo izostalo? Druga strana. Ako je već izbor dosadašnje glavne kantonalne tužiteljice sporan, prilika da se oglasi se morala dati i njoj samoj, ili nekom od njenih istomišljenika. Npr., reporterka Zorica Jorgić je u svojoj pripremi na BHT1 istakla kako nova sutkinja nije bila dostupna za komentar, čime je naglasila da se pokušala dobiti i druga strana.

OCJENA: 4

BHT1: Sporna intonacija i stvaranje konteksta

12.- 18. februar 2019.

KAD JEDNA REČENICA PROMIJENI CIJELI TON: Najava mladog poslanika Draška Stanivukovića da napušta Banjaluku iz bezbjednosnih razloga otvorila je Dnevnik 2 u petak (urednica Adela Malkoč). Banjalučka reporterka Mirela Savić pokušala je sažeti posljednja dešavanja u našem drugom najvećem gradu u kojem već dugo vlada usijana politička atmosfera. U samo jednoj rečenici Savić je kontekst koji je pokušala opisati obojila isključivo jednom bojom koja nalikuje režimskoj propagandi. Naime, ona je potcrtala kako Davor Dragičević u svojim sve češćim javljanjima nije odgovorio na pitanje otkud jednom, kako on kaže, ‘konobaru’ pedeset hiljada evra koje nudi kao nagradu za snimak o ubistvu svog sina. U nastavku javljanja spomenuto je i kako Dragičević uživa veliku podršku, ali već učinjena intonacija malicioznog prizvuka i izdvojeno pitanje s jasnom aluzijom na konobara koji se bogati na ličnoj tragediji odredili su stvar. To je reprodukcija prizemnog spina koji to ne bi bio da se išlo do kraja, odnosno, da se otvoreno navelo ko to tačno postavlja pitanje o porijeklu novca iz obećane sume.

Druga stvar koja upada u oko jeste to što prilog o Drašku Stanivukoviću nisu pratili novi snimci policijske brutalnosti koje je u javnost pustio upravo PDP-ov političar.

IZDVOJENO: Sedmica u kojoj se malo šta može izdvojiti kao afirmativni primjer, ali ako bi se morao pronaći tračak svjetlosti, onda su to priče koje se ne tiču aktuelnih i dnevnopolitičkih dešavanja. U ponedjeljak (urednik Dejan Petrović) smo saznali da li će poskupjeti vozačke dozvole i zašto se ukidaju autobuske linije širom zemlje. Dnevnik 2 treba više tema koje su u vezi sa svakodnevnim interesovanjima gledatelja.

OCJENA: 3

KOMPARATIVNA ANALIZA: Poslanik PDP-a Draško Stanivuković objavio je snimke na kojima se čuje kako policijski službenik maltretira njegovog saradnika. Banjaluku već mjesecima potresaju političke afere i skandali u vezi s policijskom brutalnošću, ali novi snimci koji prikazuju koliko je očevidna ta brutalnost nisu dobili svojih pravih pet minuta. U mnogim drugim zemljama to bi bila prvorazredna afera u kojoj bi se zazivale ostavke: u prvom redu ministra policije i drugih vodećih policijskih dužnosnika. FTV je prijetnje Stanivukoviću ispratio s podsjećanjem na sve kritičare i javne ličnosti koji su bili prinuđeni napustiti Banjaluku. Na BHT1 se, pak, u časku stvorio kontekst koji više liči na režimsku propagandu. Ali obje televizije su propustile napraviti udarnu vijest od snimaka policijske represije. I to nas navodi na zabrinjavajući zaključak: nasilje u Banjaluci do te je mjere često da je postalo regularna stvar. Toliko regularna da ono više nije udarna vijest.

About The Author

Plus sedmice

FTV
Prilog u kojem se životni put Edina Gačića pokušao prikazati i kroz pokušaj socijalne rehabilitacije.
BHT1
Gotovo da ga nije bilo, a ako bi se nešto moralo izdvojiti, onda su to prilozi koji nisu u vezi s političkom svakodnevnicom.

Minus sedmice

FTV
U prilogu o imenovanju Dalide Burzić nije prikazan druga strana, i to ona koja je prozvana za svoj nezakonit i nekvalitetan rad.
BHT1
Odlazak „kralja narodne muzike“, kako mnogi nazivaju Šabana Šaulića, ispraćen je podužim osvrtom u nedjelju. I to je bilo opravdano i očekivano. Ali ostaje nejasno zašto posvetu nije dobio naučnik i akademik Ljubomir Berberović tri dana prije.