‘Fake’ portali nanose ogromnu štetu medijskom tržištu u BiH

Problem predstavlja i činjenica da neprovjerene vijesti tih portala prenose i tradicionalni i ozbiljni mediji

‘Fake’ portali nanose ogromnu štetu medijskom tržištu u BiH
Foto: LegalZoom

Fake portali, odnosno online mediji za koje se ne zna ko su im vlasnici niti ko za njih piše i ko tekstove uređuje, nanose ogromnu štetu medijskom tržištu u BiH, ocjenjuje novinarska zajednica u Bosni i Hercegovini.

Ljiljana Smiljanić, sekretarka Kluba novinara Banja Luka, kaže da su fake portali preplavili medijsku scenu, ističući da u BiH lažne vijesti pojavljuju prečesto u medijima u zadnjih nekoliko godina, s tim što je veliki problem u tom kontekstu predstavljaju fake portali, koji distribuiraju te informacije.

– Veliki problem predstavljaju fake portali, koji su preplavili medijsku scenu i koji uglavnom objavljuju ili neprovjerene informacije ili ciljano objavljuju lažne informacije – kazala je Smiljanićeva.

Kako je dodala, informacije koje fake portali iznesu, mogu da izazovu veliku štetu i to su portali za koje nema dostupnih podataka o vlasnicima i urednicima, ali publici su uglavnom svi portali i mediji isti, no zabrinjava i to da informacije s fake portala često prenose i ozbiljne medijske kuće.

– Dodatni problem je što i pojedini tradicionalni mediji prenose neprovjerene vijesti tih portala, uključujući i pojedine javne servise i na taj način im daju izvjesnu dozu vjerodostojnosti – povukla je.

Prema njenim riječima, ozbiljni mediji ne bi smjeli da prenose bilo kakve informacije bez provjere.

Iz Vijeća za štampu BiH također su skrenuli pažnju na oprez i pozvali čitaoce da ne nasjedaju na informacije plasirane na web-portalima koji nemaju impresum, odnosno osnovne informacije o sastavu redakcije i kontakte putem kojih im se moguće obratiti.

U izjavi za Nezavisne novine napominju da fake portali nemaju imenovano rukovodstvo niti ikakve informacije i oni najčešće nemaju spisak osoba koje pišu za taj portal, nemaju imenovanog urednika, kao ni imenovanog vlasnika portala niti bilo kakav kontakt.

U Udruženju “BH novinari” smatraju da takvi portali nemaju za cilj rad u interesu javnosti i građana, već određenih centara moći, koji mogu biti politički, ekonomski, etnički, čak i izvan granica BiH.

– Fake portali nanose ogromnu štetu medijskom tržištu u BiH, kvalitetu novinarstva i povjerenju građana u medije – kažu iz Udruženja, dok Borke Rudić, generalna sekretarka Udruženja “BH novinari” naglašava da ne postoji zakonska regulativa u toj oblasti, ali postoje kodeksi novinarske etike za elektronske, online i štampane medije.

Izvor: Nezavisne novine

About The Author