FTV I BHT1: Odlazak Tegeltije zbog nesigurnosti u Sarajevu ili zbog tereta afera?

FTV je Zoranu Milanoviću posvetio skoro pola dnevnika, ubjeđujući javnost da je Hrvatska naš najveći problem na evropskom putu. Nije posao novinara da ubjeđuju, to treba ostaviti političarima

FTV I BHT1: Odlazak Tegeltije zbog nesigurnosti u Sarajevu ili zbog tereta afera?

FTV: Kad novinarstvo preraste u političku agitaciju

8. – 14. decembar 2020.

SAPUN I PARFEM: Zoran Milanović je svojom nediplomatskom izjavom u kojoj našoj zemlji poručuje „prvo sapun onda parfem“ dospio na naslovnice vodećih medija. Prvi čovjek Hrvatske se sve češće oglašava o navodnoj ugroženosti Hrvata u Bosni i Hercegovini, a njegovi gafovi, ulični rječnik i stil izražavanja odavno nisu novost. Ako je Milanovićev gaf i zaslužio pažnju, sigurno nije onoliku koliku mu je dala FTV. U subotu (Maida Šuhović), on je očekivano bio udarna vijest, ali već u nedjelju je ovo bajata roba. Utisak je kao da je urednik Sanjin Bećiragić htio pod svaku cijenu da se i on lati teme. Prvih dvanaest minuta, ili bezmalo pola nedjeljnog Dnevnika 2, bilo je posvećeno sapunu i parfemu bivšeg šefa SDP-a. Sagovornici (njih čak šest) su se redali kao da je posrijedi skandal neviđenih razmjera. Urednica Šuhović je dan prije otišla toliko daleko da je Hrvatsku, pored svih naših unutrašnjih nevolja, nazvala glavnim kočničarem na evropskom putu BiH. U subotnjem prilogu Milanovićev istup nazivan je još „otvorenom diplomatskom agresijom i ponižavanjem“, te se zazivala intervencija međunarodne zajednice. Urednici i novinari, i kada donose komentare, moraju ostati pribrani i distancirani, i ne dopustiti si da zvuče kao politički agitatori koji upadaju u vatre i pristrasnost. Ako ih je Milanovićeva izjava povrijedila ili razljutila, to gledatelji ne smiju znati. Intoniranjem i predimenzioniranjem priče, FTV je Milanovićevu poruku pretvorio u svojevrsno „biti ili ne biti“. Dva dana je to bila udarna vijest, kao da u našoj zemlji ne postoje drugi problemi.

TURIZAM U DOBA KORONE: U subotu saznajemo da se na Bjelašnici nadaju uspješnoj novoj zimskoj sezoni. Trljaju ruke hotelijeri, a kažu prednost je u tome što su okolne zemlje zatvorene. Nešto malo su se spomenule epidemiološke mjere i njihovo poštovanje, ali glavna je vijest da bi sezona kod nas mogla biti uspješnija nego u drugim zemljama jer mi se očito ne zatvaramo zbog epidemije. Niti se brinemo što bi nam hiljade turista moglo pohrliti, a oni iz regiona ne moraju čak ni pokazati negativni PCR test na granici. Ovo nije prvi put da se zimska sezona prikazuje u svjetlu velikih očekivanja, bez da se propituju epidemiološke mjere i traži mišljenje stručnjaka. Koliko je pametno bildati sezonu u trenutku kada se epidemija zahuktava?

EPIDEMIJA: Vijesti o epidemiji su izmještene u drugi plan. To je donekle i očekivano jer u našoj zemlji odavno nije pitanje da li će doći do novog zatvaranja. Vlasti su digle ruke od oštrijih mjera, a medijima je teško reaktuelizovati temu. No, zadaća medija je da donose priloge i vijesti o razmjerama epidemije širom zemlje. Urednica Nevzeta Koljenović pitala se zašto je smrtnost od Covida-19 u Federaciji najveća u Tuzlanskom kantonu. Treba nam više priloga u kojima novinari i urednici propituju stvari.

OCJENA: 2

BHT1: Kad naslov ne odražava suštinu stvari

8. – 14. decembar 2020.

NASLOVI: Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, konačno je najavio ostavku. I to poslije druge afere u kojoj se pojavio snimak na kojem navodno trguje uticajem. BHT1 je u udarnoj špici (četvrtak, nepotpisan Dnevnik 2) priču ispratio naslovom „Pritisak javnosti i nesigurnost u Sarajevu“. Primjera radi, FTV je isti dan Tegeltijinu konferenciju za medije ispratio naslovom „Ostavka nakon afere Potkivanje 2“. „Potkivanje“ je neformalni naziv afera u kojima je Tegeltija glavni akter jer se ovaj izraz u prvom snimku koristio kao sinonim za podmićivanje. Ako naslovi i udarna špica sažimaju i daju pečat priči, po onome što BHT1 prenosi u svojoj glavnoj poruci ispada da prvi čovjek pravosuđa odlazi zbog pritiska javnosti i nesigurnosti u glavnom gradu. FTV, s druge strane, s punim pravom u prvi plan stavlja aferu zbog koje je i pokrenuta sva priča o ostavci. Nesigurnost u Sarajevu nije fakat, već tvrdnja kojom se Tegeltija brani. Ako se to već htjelo naglasiti u naslovu, prikladnije bi bilo staviti: „Tegeltija tvrdi da mu je ugrožena sigurnost u Sarajevu“.

NAPUHANE AFERE: BHT1 je dosta manje pažnje posvetio gafu hrvatskog predsjednika. Prenijeli su reakcije zvaničnika, kao i odjeke u javnosti, i tu su stavili tačku. Urednik Anel Nurković nije širio dalje, a to je bio i zdraviji pristup, jer sve drugo bilo bi napuhavanje teme. No, ovih dana svuda oko nas su prenapuhane političke afere koje nisu ništa drugo do svakodnevne trzavice i prepirke. Šefica diplomatije Bisera Turković nimalo sretnom formulacijom uporedila je društvo u Republici Srpskoj sa Hitlerovom Njemačkom. Očekivano, uslijedio je arsenal protuizjava. Svuda u svijetu se osuđuju neumjesna poređenja sa nacističkim režimom. Ministrici vanjskih poslova nikako ne priliče neodmjerene izjave, ali da li je njen gaf baš takav da bude top vijest koja ulazi u prve minute Dnevnika 2?

OBRAZOVANJE PALO NA ISPITU: U srijedu je glavna vijest da jedna četvrtina osnovaca ne zna osnovne matematičke operacije. Ispravna je urednička odluka (Blažica Krišto) da ukaže na nedostatke obrazovnog sistema, ali šteta što sam prilog nije bio duži. Javne televizije trebaju češće zaći u učionice i među učitelje, kako bi gledateljima predočili njihovu stranu priče.

OCJENA: 4

KOMPARATIVNA ANALIZA: Iza nas je sedmica političkih gafova koje su urednici fabrikovali u napuhane afere. Znakovit je primjer FTV-a, koji je Zoranu Milanoviću posvetio bezmalo pola Dnevnika 2, ubjeđujući javnost da je Hrvatska naš najveći problem na evropskom putu. Nije posao novinara da ubjeđuje javnost. Ostavimo to političarima. Novinarstvo se ne smije pretvoriti u političku agitaciju, a otužno je kada se urednički komentari pretvaraju u političku retoriku. Od urednika na FTV-u Milanoviću je oštrije uzvratio još jedino Željko Komšić, član Predsjedništva i lider DF-a, koji ga je nazvao napuhanim egocentrikom. Gaf ministrice Turković bio je udarna vijest na BHT1, a utisak je da je priča isto predimenzionirana usljed bujice protuizjava i reakcija iz Republike Srpske.

About The Author

Plus sedmice


BHT1
BHT1 je poklonio udarnu pažnju poraznim rezultatima o znanju osnovaca.

FTV
Nije ga bilo.

Minus sedmice


BHT1
Obje televizije su priloge o epidemiji stavile u drugi plan.

FTV
Nedjeljni dnevnik i forsiranje gafa Zorana Milanovića. Milanovićev gaf i priča o Dejtonu dobili su sve zajedno više od šesnaest minuta. Gdje su nestale aktuelnosti i stvarni problemi?